Zaradi nesoglasij dogovora o povečanju črpanja še ni

Članek slika

Zaradi nesoglasij med Savdsko Arabijo in Združenimi arabskimi emirati dogovora o povečanju črpanja še ni.

Prejšnji petek se predstavnikom skupine Opec+, ki povezuje države izvoznice nafte in njihove zaveznike, spet ni uspelo dogovoriti o povečanju proizvodnje črnega zlata. Glavna krivca za nesporazum sta Savdska Arabija in Združeni arabski emirati, sicer dolgoletna regijska partnerja na področju proizvodnje in izvoza nafte, ki pa se tokrat nikakor ne moreta dogovoriti. Neskladja v skupini Opec+ bi poleg nadaljnje rasti cene nafte lahko sprožila še dodatno nestanovitnost na naftnem trgu, ki ji že dolgo časa nismo bili priča.

Jabolko spora je predlog skupine Opec+ za povečanja proizvodnje nafte za 400.000 sodov na dan med letošnjim avgustom in koncem leta. Združeni arabski emirati so predlog zavrnili in posledično smo lahko priča visoki volatilnosti cen nafte.

Kvote do nadaljnjega ostajajo

Cena nafte je od sredine 30. junija do ponedeljka 5. julija zabeležila rast v višini 4,63 odstotka, nato pa v torek 6. julija padla za kar 1,80 odstotka. Torkov padec je posledica prestavitve ponedeljkovega sestanka Opec+, ki naj bi bil po dveh urah čakanja na začetek dokončno odpovedan in preložen na nedoločen datum v prihodnosti. To pomeni, da bo Opec+ nadaljeval proizvodne kvote na sedanji ravni.

Minister za energijo in infrastrukturo Združenih arabskih emiratov, Suhejl Al Mazruej, je pred ponedeljkovim sestankom dejal, da jim omenjeni predlog povečanja proizvodnje nafte ne ustreza. Kratkoročno povečanje proizvodnje nafte za 400.000 sodov na dan sicer podpirajo, vendar jim sedanji predlog ne zagotavlja boljših pogojev poslovanja leta 2022. Pri tem je Al Mazruej mislil na del sporazuma, ki Združenim arabskim emiratom nalaga črpanje 3,1 milijona sodov na dan, država pa se zavzema za povečanje te količine na 3,8 milijona sodov dnevno. Po drugi strani je savdski minister za energijo in infrastrukturo, Abdulaziz bin Salman, pozval h »kompromisu in racionalnosti«, v želji po doseganju dogovora v ponedeljek. To se žal ni zgodilo.

Čas bi bil za povečanje proizvodnje

Opec in zavezniki so sicer že lani privolili v obsežno zmanjšanje proizvodnje surove nafte, s čimer so se odzvali na močno zmanjšanega povpraševanja po omenjeni surovini zaradi pandemije covida-19. Od takrat aktivno zasedajo na mesečnih sestankih, na katerih razglabljajo o proizvodni politiki. V zadnjem času pa ti sestanki niso obrodili veliko sadov in cena nafte je posledično zrasla nad 75 dolarjev za sod, na ceno, ki smo ji nazadnje bili priča leta 2018.

Če skupina v doglednem času ne doseže dogovora, bi cena nafte še naprej lahko rasla zaradi pomanjkanja ponudbe ali pa bi hitro padla, če bi se katera od držav članic Opec+ odločila za ponudbo surove nafte trgu na lastno pest. Oba izmed scenarijev na trg nafte vnašata negotovost.

Svetovno gospodarstvo tako nestrpno pričakuje sporazum Opec+, natančneje sporazuma med glavnima akterjema Savdsko Arabijo in Združenimi arabskimi emirati, ki bi nedvomno prinesla več stanovitnosti na trg nafte, kot smo ji lahko priča, ter ponovno konsolidacijo cen nafte.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja