Zadnji trgovalni teden starega leta po pričakovanju brez večjih sprememb

Tedenski pregled dogajanja na finačnih trgih s strani Primorskih skladov - 52. teden

Članek slika

Zadnji teden v letu 2010 je zaznamoval dokaj skromen promet na borzah, saj je večina tržnih udeležencev že osredotočena na praznovanje, ki spada v to praznično obdobje in manj pozornosti posveča trgovanju in dogajanju na finančnih trgih. Večina jih je z mislimi že v letu 2011 v katerem se pričakuje nadaljevanje okrevanja svetovnega gospodarstva.

Na božični vikend je za presenečenje poskrbela Kitajska

Na božični dan, je za presenečenje poskrbela Kitajska, ki je zaradi vse bolj rastoče inflacije, kot varovalko pred pregrevanjem gospodarstva, dvignila enoletni obrestni meri na posojila in depozite za 25 bazičnih točk, kar se je negativno odrazilo v ponedeljkovem trgovanju.  Letna obrestna mera za posojila tako sedaj dosega 5,56 odstotka, za denarne vloge pa 2,25 odstotka. V naslednjem letu naj bi se obrestne mere na Kitajskem po pričakovanjih analitikov zvišale vsaj še nekajkrat. Izmerjena inflacija je v mesecu novembru najvišja v zadnjih 28 mesecih in znaša 5,81 odstotka. Porasle so tudi cene nepremičnin, za 7,7 odstotkov. Ekonomisti pričakujejo 9,6 odstotno gospodarsko rast na Kitajskem v letu 2011, medtem ko napovedi za evroobmočje in ZDA kažejo 1,5 odstotno oziroma 2,3 odstotno gospodarsko rast. Slednji bosta po pričakovanjih obrestno mero v letu 2011 pustili nespremenjeno s ciljem spodbuditi okrevanje gospodarstva.

Tudi makroekonomski podatki so poskrbeli za presenečenje

Kljub maloštevilnim objavam makroekonomskih podatkov, kar je že tradicija ob koncu koledarskega leta, so tudi ti postregli s presenečenjem. Zaupanje potrošnikov v ZDA je v mesecu decembru padlo pod vplivom zaskrbljenosti glede visoke stopnje brezposelnosti v letu 2011. Indeks zaupanja potrošnikov se je znižal iz 54,3 na 52,5, kar je bilo nižje celo od najbolj pesimističnih napovedi analitikov.

Rekordi na področju surovin in energije

Rekordne vrednosti je v minulem tednu dosegla nafta pod vplivom slabega vremena v ZDA, nihanja vrednosti dolarja ter pričakovanja da bo ameriški urad za energetiko objavil padec v tedenski zalogi nafte.  Za 159 litrski sod je bilo treba odšteti okrog 91 dolarjev kar je blizu rekorda 26 mesecev. Analitiki napovedujejo, da bo cena nafte rasla tudi v letu 2011, ker se bo gospodarska rast v Aziji nadaljevala, svojo napoved je v tem mesecu navzgor popravila tudi Mednarodna agencija za energijo (IEA). Nazadnje je cena za sod nafte bila 100 dolarjev oktobra leta 2008, po oceni analitikov pa 100 dolarjev za sod nafte lahko pričakujemo v letu 2011. Rekorde pravtako  dosegala cena srebra , ki se trenutno giblje nad 30 dolarji za unčo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Trgi v pričakovanju FED-ovega drugega kroga kvantitativnega sproščanja

29.10.2010

I. F. Brajdih