Yellenova pozvala k reviziji nestandardnih ukrepov denarne politike

Članek slika

Predsednica ameriške centralne banke Federal Reserve Janet Yellen je v Washingtonu vlade in centralne banke po svetu pozvala k temeljitemu pregledu nekonvencionalnih denarnih politik, ki so jih uvedle za spopad s svetovno finančno in gospodarsko krizo. O obrestnih merah v ZDA ni govorila.

Yellenova je nastopila na dvodnevni raziskovalni konferenci Federal Reserve v Washingtonu in tako sebi kot drugim centralnim bankirjem po svetu priporočila, naj zatišje po zadnji krizi izkoristijo za temeljito analizo protikriznih ukrepov. Federal Reserve je na primer močno povečala svojo bilanco s povečevanjem količine denarja na trgu.

Federal Reserve pripravljena zaostriti denarno politiko

Federal Reserve je konec leta 2008 ključno obrestno mero znižala na praktično ničlo, kjer je še danes, vendar se je to izkazalo za nezadosten ukrep in potrebni so bili dodatni nestandardni ukrepi, ki so trg preplavili z likvidnostjo. Od poletja se govori, da je napočil čas za začetek višanja obrestnih mer v ZDA, ker je gospodarska rast trdna, stopnja brezposelnosti pa je padla na le pet odstotkov.

Federal Reserve je bila na tak ukrep pripravljena že septembra, vendar pa je potem po globalni zaskrbljenosti zaradi upočasnjevanja kitajske gospodarske rasti spet umaknila nogo s pedala za plin. Poročilo o zaposlovanju in stopnji brezposelnosti v ZDA v oktobru pa je analitike prepričalo, da je povišanje obrestnih mer na zadnjem letošnjem zasedanju Odbora za odprti trg Federal Reserve (FOMC) 16. decembra bolj ali manj dejstvo.

Inflacija je nizka, vendar mora Fed predvideti prihodnji razvoj dogodkov

Obresti so bile nizke v luči za ameriške razmere visoke stopnje brezposelnosti, česar je sedaj konec. Po drugi strani pa odsotnost inflacije ne predstavlja nobenega pritiska za višanje obresti. Inflacija je sicer nizka predvsem zaradi nizkih cen nafte in to ne bo večno, Federal Reserve pa mora predvideti prihodnji razvoj dogodkov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja