Vlagatelji previdni

Članek slika

V tednu ki je za nami, so bile oči finančne javnosti uprte v zasedanje finančnih ministrov evroobmočja, ki so se dogovorili glede pomoči Španiji, objavo makroekonomskih podatkov, kjer je bilo največ pričakovanja glede gospodarske rasti Kitajske v drugem četrtletju letošnjega leta, veliko slabe volje je na trge vnesel tudi zapisnik junijskega zasedanja odbora ameriške centralne banke (FOMC), ki kaže, da ZDA še ne bodo posegle po novem krogu kvantitativnega sproščanja.

Začela se je objava poslovnih izidov za drugo četrtletje poslovnega leta, ki jo je tradicionalno odprl ameriški aluminijski gigant Alcoa.

Španiji 100 milijard EUR posojil

Po dvodnevnem zasedanju so se finančni ministri evroobmočja dogovorili kakšna bo pomoč Španiji. Slednja bo prejela 100 milijard  Eur posojil, s prvim obrokom v višini 30 milijard do konca julija, ki bo namenjen bankam. Dogovor je v torkovem trgovanju ozelenil evropske borze, ne pa tudi ameriških, ki so zaključile v rdečem pod vplivom slabih podatkov glede kitajskega uvoza. Španska vlada je sprejela tudi nov paket varčevanja, ki je na ulicah Španije povzročil veliko nemirov, slednji  med drugim predvideva dvig davka na dodano vrednost iz dosedanjih 18 odstotkov na 21 odstotkov. Celoten paket ukrepov, ki so potrebni v zameno za prejeto posojilo, bo znašal 65 milijard Eur. Vrednost kitajskega uvoza se je povečala za 6 odstotkov, kar je bilo pod pričakovanjem  analitikov, ki so  pričakovali rast v višini 11 odstotkov. Upočasnitev kitajskega uvoza je indikator šibkega domačega povpraševanja. Po podatkih kitajskega statističnega urada, je kitajska gospodarska rast v drugem četrtletju letošnjega leta najnižja v zadnjih treh letih. Bruto domači proizvod se je zvišal za 7,6 odstotka, kar je bilo v skladu s pričakovanji analitikov.

Moody's znižala kreditno oceno Italije

Pozitivno je presenetil podatek o rasti italijanske industrijske proizvodnje, ki je v mesecu maju pod vplivom sektorja energetike, dosegla 0,8 odstotno rast, v primerjavi z mesecem prej, ko se je znižala za 2 odstotka. Zaskrbljujoči pa so podatki na letni ravni, kjer se je proizvodnja maja v primerjavi s preteklim letom znižala za 6,9 odstotka. Bonitetna agencija Moody's je zaradi naraščajočih stroškov servisiranja dolga znižala kreditno oceno Italije iz A3 na Baa2. Okrepila se je tudi industrijska proizvodnja Velike Britanije, ki je v primerjavi z mesecem aprilom dosegla 1 odstotno rast. Razočarali so podatki o francoski industrijski proizvodnji, ki je zabeležila kar 1,9 odstotni padec, namesto pričakovanega 1 odstotnega. V primerjavi z lanskim majem je upadla za kar 3,5 odstotka, analitiki so pričakovali 1,6 odstotni padec.

Stopnja brezposelnosti v območju evra se od leta 2010 povečuje

Mednarodna organizacija dela (ILO) je objavila opozorilo v katerem svari države evroobmočja , da bi nepravilno ukrepanje v reševanju gospodarske krize lahko povečalo število brezposelnih za dodatnih 4,5 milijona. Stopnja brezposelnosti v območju evra se od leta 2010 naprej vztrajno povečuje, brezposelnih je več kot 3 milijone mladih, starih med 15 in 24 let.  Analitiki organizacije opozarjajo, da bi se morale povečati naložbe v gospodarstvu, kar bo zaustavilo poglabljanje gospodarske krize in krize zaposlovanja.

FOMC brez namigov o tretjem krogu kvantitativnega sproščanja

Vlagatelji SO nestrpno pričakovali poročilo junijskega zasedanja odbora ameriške centralne banke (FOMC). Iz zapisnika ni razviden noben jasen namig o skorajšnjem tretjem krogu kvantitativnega sproščanja  (QE III), nov krog lahko pričakujemo le v primeru močnega poslabšanja gospodarskih razmer v ZDA.  Člani odbora so bili soglasni le o počasnem okrevanju ameriškega gospodarstva, na kar je opozorila tudi Organizacija držav izvoznic nafte  (OPEC). Slednja pod vplivom evropske dolžniške krize, napetosti na Bližnjem vzhodu, upadu gospodarske aktivnosti v ZDA ter ohlajanju rasti hitrorastočih gospodarstev, napoveduje znižanje rasti povpraševanja po nafti v naslednjem letu.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Trgi v pričakovanju FED-ovega drugega kroga kvantitativnega sproščanja

29.10.2010

I. F. Brajdih