V pričakovanju novih intervencij

Članek slika

Po nekajtedenskem negativnem trendu so kapitalski trgi v začetku tega tedna dobili nov zagon. Tako so evropski delniški trgi do trenutka pisanja pridobili 3,5 odstotka vrednosti, znižale pa so se tudi zahtevane donosnosti državnih obveznic najbolj problematičnih držav. Kje lahko najdemo razloge za takšen optimizem?

Trge poganjajo pričakovanja ukrepov centralnih bank

V izboljšanih makroekonomskih podatkih prav gotovo ne, saj smo bili tudi ta teden priča večinoma slabim objavam, ki še vedno potrjujejo, da je svetovno gospodarstvo izgubilo zalet, marsikatere države pa so ponovno v recesiji. Udeleženci na kapitalskih trgih ponovno vse upe polagajo na monetarne oblasti, da bodo še enkrat več izdatno posegle na trg in ga preplavile z novo likvidnostno injekcijo. Olje na ogenj je prilil tudi prvi mož Evropske centralne banke, ki je kljub temu, da le ta ni znižala ključne obrestne mere, v sredo po zasedanju Sveta ECB dejal, da so pripravljeni na ukrepanje, v primeru da se bo evropska dolžniška kriza poglobila. Obenem priznava, da dosedanji ukrepi dolgoročnega refinanciranja niso prinesli želenih učinkov, jasno je le, da so imeli močan kratkoročni efekt na cene naložbenih razredov, predvsem na zahtevane donosnosti perifernih držav.

Pomoč Španiji je že zagotovljena

V luči pričakovanih ukrepov se je nekoliko sprostil tudi pritisk na Španijo, saj je ta včeraj le uspela z avkcijo državnih dolžniških vrednostnih papirjev, s čimer je pokrila okoli 60 % letošnje potrebe po zadolževanju. Zanimanje investitorjev je bili precejšnje, saj je vpisana kvota kar trikrat presegla razpisano, kljub vsemu pa strošek zadolževanja še vedno presega dolgoročno vzdržnega. Španija je sicer v zadnjem času najbolj v ospredju zanimanja svetovne finančne javnosti, ta teden je bila, sodeč po izjavah njihovega finančnega ministra tik pred tem, da zaprosi za mednarodno finančno pomoč. Kljub uspešni avkciji pa potreba po pomoči še vedno ostaja, predvsem zaradi obubožanega bančnega sistema, ki se zdi, da je tik pred razpadom. Po poročanju nekaterih virov ji je mednarodna pomoč že zagotovljena, in to brez dodatnih zahtev po varčevanju.

Včeraj je intervenirala tudi kitajska centralna banka, ki je znižala ključno obrestno mero, kar je dodatno razveselilo kapitalske trge.

Rast v primeru usklajenega ukrepanja centralnih bank

Ta teden pričakujemo še redno poročanje prvega moža ameriške centralne banke, finančni trgi pa so mu že dali vedeti, da pričakujejo tudi njegovo ukrepanje. V primeru, da bodo centralne banke usklajeno posegle na trg, lahko v naslednjem kratkoročnem obdobju ponovno vidimo letos že videno, torej močno rast vseh naložbenih oblik.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja