V pričakovanju Grških volitev

Članek slika

Ameriški S&P500 je v preteklem tednu zrasel za 3,7 odstotka, nemški DAX za 1,3 odstotka, enako pa tudi indeks trgov v razvoju MSCI EM. Tudi ta teden se je začel pozitivno, pri čemer je poskočila tudi vrednost evra glede na dolar.

Razlog za trenutni poskok vzdušja je v objavi namere Španije za finančno pomoč. Očitno so vlagatelji presodili, da bi 100 milijard evrov lahko vsaj začasno stabiliziralo razmere v španskem bančnem sistemu in ponovno zakrpalo še eno težavo Evroobmočja.

Razlogi za nemirnost vlagateljev ostajajo še vedno ostajajo isti

Gospodarska aktivnost ponovno peša, praktično na vseh koncih sveta, kar pa niti ni tako nenavadno glede na dolžniške težave in običajno cikličnost gospodarske aktivnosti. Poleg tega imamo še naprej nad glavo ogromen dolg posameznih držav, kjer še vedno ni na obzorju med posameznimi članicami Evropske Unije usklajene in posledično trajne rešitve. Bančni sistem pa še naprej ostaja šibak in z nezadostnim obsegom kapitala, kar bi lahko najbolje predstavili s prispodobo, da ima Evropa šibko krvno sliko. Kratkoročno gledano pa so najbolj aktualna vprašanja: kdo bo zmagal na volitvah v Grčiji, kaj se bo po volitvah z Grčijo zgodilo in kako preprečiti podobno pot Italije in Španije. Na prvo vprašanje bo odgovor znan že konec te nedelje, za odgovor na druga vprašanja pa bo po vsej verjetnosti treba še kar nekaj časa počakati.

Možnih scenarijev je veliko

Možnosti oziroma scenarijev, ki jih analitiki ponujajo, je namreč vedno več. Od hitrega do počasnega izstopa Grčije, do izstopa več PIGS držav, do Evrope dveh hitrosti in izstopa Nemčije ali skupine držav okoli Nemčije iz Evroobmočja. Špekulacij je tako veliko in negotovosti tudi. A trenutno se zdijo vse omenjene špekulacije še daleč od realizacije in reakcija nanje posledično popolnoma nepredvidljiva in preurana. Še najbolj verjeten se zdi začasno krpanje stanja do vzpostavitve tako močnega zaupanja v bančni sistem Evrope, da bi ta prenesel tudi šok izločitve Grčije. To je tudi razlog za občasni poskok na borznih trgih. Vlagatelji namreč še naprej pričakujejo da bo v najhujših časih agresivneje nastopila tako ECB kot ameriški FED. Seveda pa bo tu morala biti njihova rešitev kompleksna in dovolj prepričljiva.

Gledati moramo predvsem donose nemških in ameriških obveznic

Vlagatelji naj tako gledajo predvsem na donose nemških ali ameriških obveznic, ki so sinonim za varnost. Ti namreč še naprej upadajo in sedaj ponujajo v desetletnem obdobju že manj kot 1,4 oziroma 1,6 odstotni letni donos. Za ameriško obveznico so bile donosnosti nazadnje tako nizke leta 1945. Šele močnejši preobrat v teh donosnostih bo namreč pokazal da se denar ponovno seli v delnice.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja