»V naslednjem letu bo potrebna natančna izbira naložb«

Borzno leto 2010 uspešno

Članek slika

Borzno leto 2010 se je glede na slab začetek zaključilo presenetljivo uspešno. Vzrok za pesimističen januarski uvod v borzno trgovanje se je skrival v težavah z zadolženostjo posameznih držav evroobmočja.

Pesimistični januarski uvod v borzno trgovanje

Borzno leto 2010 se je glede na slab začetek zaključilo presenetljivo uspešno. Vzrok za  pesimističen januarski uvod v borzno trgovanje se je skrival v težavah z zadolženostjo posameznih držav evroobmočja. Tako imenovane države PIIGS, kamor prištevamo Portugalsko, Irsko, Italijo, Grčijo in Španijo, so skrhale moč evra in povečale zaskrbljenost vlagateljev. Skorajšnji bankrot Grčije in širitev krize na druge članice EU je močno prizadel ugled članic evroskupine in sprožil vprašanje cepitve evra na močni in šibki evro. Po več mesecih poglabljanja dolžniške krize, so se evropski finančni ministri le uspeli dogovoriti glede reševalne strategije. Proti koncu druge polovice leta je, s tem ko je za pomoč zaprosila tudi Irska, kriza dobila nove razsežnosti.

ZDA so razburili z »QE2«

Ameriško gospodarstvo se je skozi  vse leto spopadalo z visoka stopnja brezposelnosti, ki je negativno vplivala na raven povpraševanja, s še vedno zaostrenimi posojilnimi pogoji in šibkim okrevanjem nepremičninskega trga. Zaradi bojazni upočasnitve okrevanja gospodarstva, je ameriška centralna banka potrdila nov paket kvantitativnega sproščanja. Njihova odločitev je sprožila val nasprotovanj s strani s ostalih centralnih bank ter sprožila namigovanja o začetku valutne vojne, kljub temu pa je odločitev pozitivno vplivala na kapitalske trge. Učinki pričakovanega ameriškega kvantitativnega sproščanja so bili vidni še pred njegovo potrditvijo, saj je tečaj dolarja nasproti preostalim svetovnimi valutam izgubljal na vrednosti, vendar je evropska dolžniška kriza poskrbela za zaustavitev padanja njegove vrednosti.

Novosti se obetajo tudi na področju bančnega sistema

Novosti se obetajo tudi na področju bančnega sistema, kot posledice sprejetja novega kapitalskega sporazuma (Basel III), ki bo v veljavo vstopil v letu 2019. V sklopu novih pravil bodo banke morale zadržati 7 odstotkov kapitala iz sedanjih 2 odstotkov kapitala, kot minimum za tvegane naložbe. Banke imajo dovolj časa da se prilagodijo novim zahtevam, vsakršno dolgoročno odstopanje navzdol, pa bi pripeljalo do izgube kredibilnosti ki je v finančnem sistemu med najpomembnejšimi, borzni trgi pa po turbolentnem letu 2008 pozorno sledijo zdravju bank. V prvi polovici leta je Evropski odbor bančnih regulatorjev objavil rezultate stresnih testov evropskih bank, ki jih je večina vključenih bank tudi uspešno prestala, vendar so se kriteriji testiranja kasneje izkazali za zelo ohlapne.

Leto 2010 je bilo burno tudi za surovine

Leta 2010 je bilo burno tudi dogajanje na surovinskem trgu. Plemenite kovine, v prvi vrsti zlato in srebro,  so se svetlo svetile pod vplivom strahu poglobitve evropske dolžniške krize, bojazni upočasnitve okrevanja svetovnega gospodarstva in ekspanzivne monetarne politike. Med industrijskimi kovinami velja izpostaviti baker, njegova cena je v drugi polovici leta  poskočila iz 6400 dolarjev na tono na 9365 dolarjev na tono pod vplivom izboljševanja gospodarskega okrevanja in bojazni da bo njegovo povpraševanje preseglo ponudbo.

Zlato je v preteklih dveh letih prebilo psihološko mejo 1000 dolarjev za unčo in podiralo rekorde za rekordom, zato je povsem mogoče da se bo njegova rast v letu 2011 umirila, še posebej če je njegova rast v zadnjih mesecih poledica špekulativnih nakupov. Vsekakor bo v naslednjem letu potrebna natančna izbira in analiza naložb za dobre donose investitorjev. Poudariti velja da se nahajamo na začetku gospodarskega cikla, preden bodo gospodarstva lepo rasla in dobički podjetij postali stalnica bo potrebno rešiti še nekaj težav.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Trgi v pričakovanju FED-ovega drugega kroga kvantitativnega sproščanja

29.10.2010

I. F. Brajdih