Upočasnjevanje svetovne gospodarske rasti

Članek slika

Vodilni ekonomski indikatorji organizacije OECD, ki odražajo pričakovane razmere v svetovnem gospodarstvu v naslednjih 6 mesecih, še naprej kažejo znake upočasnjevanja.

Medtem ko je bilo za evropsko dolžniško krizo v preteklih dveh letih prelitega že mnogo časopisnega črnila, je bila pozornost vlagateljev namenjena makroekonomskim podatkom precej manjša. Glede na to, da so zdravi makroekonomski temelji podlaga za preudarne naložbene odločitve, je to seveda neobičajno, vendar v trenutnih razburkanih časih več kot razumljivo. Vlagatelji se namreč zavedajo, da se lahko dolžniška kriza razplete po scenarijih, ki so še neznani in da zato predstavlja občutnejšo večji dejavnik tveganja kot slabši makroekonomski podatki.

Obeti najbolj izboljšali Nemčiji, Mehiki in državam Srednjega Vzhoda

Četudi se s prejšnjo trditvijo strinjate, je koristno osvežiti tudi pregled nad stanji posameznih regij in držav. Ugotovimo lahko, da se ta poslabšujejo, pri čemer lahko večji del krivde pripišemo prav že omenjeni dolžniški krizi. Po novih napovedih Mednarodnega denarnega sklada se tako globalna gospodarska rast za leto 2012 glede na njihovo aprilsko oceno znižuje za 0,1 odstotne točke na 3,5 odstotka, za leto 2013 pa za 0,2 odstotne točke na 3,9 odstotka. Med posameznimi državami so največja znižanja doletela Španijo, Veliko Britanijo, Indijo in Brazilijo. Po drugi strani so se obeti najbolj izboljšali Nemčiji, Mehiki in državam Srednjega Vzhoda. Ob tem je potrebno poudariti, da zgornje številke veljajo v primeru uresničitve scenarija, da se dolžniška kriza postopoma razplete brez večjih šokov in da ekspanzivni monetarni in fiskalni politiki v regiji rastočih trgov privedeta do pospeševanja v gospodarski rasti.

Zdi se, da se svetovno gospodarstvo ponovno peša, obenem pa se sooča z vedno večjimi poleni, ki mu jih pod noge meče dolžniška kriza. Zato lahko v prihodnjih mesecih pričakujemo ponovno odločno ukrepanje največjih svetovnih centralnih bank, kar bo na kapitalske trge vneslo nekaj kratkoročnega optimizma.

Pregled aktualnih razmer na kapitalskih trgih

Svetovni kapitalski trgi so v tem mesecu (do sredine tega tedna) nadaljevali z blago rastjo iz preteklega meseca, razloge pa lahko najdemo predvsem v junijskem razpletu vrha Evropske unije, kjer so voditelji evropskih držav, poleg krepitve obstoječih mehanizmov pomoči, sprejeli tudi t.i. pakt za zaposlovanje in rast. Kljub vsemu je opazno zmanjšanje naklonjenosti k tveganju, saj se nadaljuje trend selitve k bolj defenzivnim sektorjem. Navedeno se odraža v donosnosti defenzivnih sektorjev, saj so sektorji telekomunikacij, osnovnih potrošnih dobrin in zdravstva precej presegli donosnost globalnega indeksa.

Znaki upočasnjevanja

Začetek meseca je tudi na področju makroekonomskih statistik prinesel precej dinamično dogajanje. V začetku meseca smo ponovno videli usklajeno posredovanje centralnih bank, zaradi znižanja ključne obrestne mere ECB na 0,75 %, pa je evropska valuta v primerjavi z ostalimi pomembnejšimi valutami izgubila precej svoje vrednosti. Vodilni ekonomski indikatorji organizacije OECD, ki odražajo pričakovane razmere v svetovnem gospodarstvu v naslednjih 6 mesecih, še naprej kažejo znake upočasnjevanja. Investicijska banka J. P. Morgan je ta teden znižala svojo napoved rasti BDP-ja za ZDA in sicer iz 2 % na 1,7 %, predvsem zaradi znižanja napovedi rasti zalog. Revizijo napovedi rasti svetovnega gospodarstva je ponovno opravil tudi Mednarodni denarni sklad.

Podjetniški sektor pozitivno

Pozitivno ekonomsko sliko še vedno izkazuje podjetniški sektor, čisti dobički podjetij se agregatno gledano približujejo predkriznim ravnem. V kolikor izločimo finančni sektor, kateremu je od začetka krize rezultat poslovanja močno padel, pa so dobički podjetij na rekordnih ravneh. Kako uspešno so poslovala podjetja v preteklem četrtletju, bomo izvedeli kmalu, saj se je že začela sezona objav poslovnih rezultatov za 2. letošnji kvartal. Že tradicionalno prvo poročanje odpade na ameriškega proizvajalca aluminija Alcoa, ki je zaradi znižanja cen aluminija objavil precejšno izgubo. Za celovitejšo sliko bo sicer potrebno počakati nekoliko več objav v prihodnjih tednih, sedaj lahko le ugotovimo, da so podjetja v povprečju objavila rezultate, ki so nekoliko nad pričakovanji. Do sedaj je poročalo 41 podjetij iz globalnega indeksa, med zanimivejšimi pa poleg že omenjene Alcoe denimo Research in Motion, HTC, AMD in Nike z negativnim presenečenjem, na pozitivni strani pa najdemo H&M, Monsanto in Fedex.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja