Tudi tretji letošnji teden poskrbel za številna presenečenja

Tedenski pregled dogajanja na finačnih trgih s strani KD Banke - 3. teden

Članek slika

• V Sloveniji 11,1 odstotna brezposelnost • 4-odstotna medletna rast plač v enajstih mesecih prejšnjega leta • Ponovna rast borznih indeksov na Balkanu • Brian Cowen odstopil s položaja vodje stranke • Ameriške banke pod pričakovanji • Negotovost med vlagatelji glede Kitajske • Rusija povečala davek na izvoz nafte • Vlagatelji v pričakovanju novih ukrepov brazilskih oblasti • Nadaljnja krepitev evra

Slovenija

V Sloveniji 11,1 odstotna brezposelnost

Konec leta 2010 so se razmere na trgu delovne sile v Sloveniji nekoliko poslabšale. Novembrska stopnja registrirane brezposelnosti se je povečala na 11,1 odstotka v primerjavi z 10,9 odstotno stopnjo brezposelnosti v mesecu oktobru. Decembra se je število brezposelnih povečalo na 110.021 kar je za 3.7 odstotka več kot predhodni mesec oziroma 13.8 odstotka več v primerjavi z istim mesecem 2009.

4-odstotna medletna rast plač v enajstih mesecih prejšnjega leta

Povprečna bruto plača na zaposlenega se je novembra lani nominalno zvišala za 9,9 odstotka, vendar predvsem zaradi izplačila trinajstih plač in božičnic. Rast povprečne plače v zasebnem sektorju (13, 7 odstotka) je bila višja od rasti povprečnih plač v javnem sektorju (1,0 odstotek). Medletna rast skupne bruto plače v enajstih mesecih prejšnjega leta je znašala 4 odstotke in sicer v največji meri kot rezultat rasti plač v zasebnem sektorju.

Cene industrijskih proizvodov so se v letu 2010 povečale za 3.2 odstotka, predvsem zaradi rasti cene v proizvodnji kovin in kovinskih izdelkov...




Trgi jugovzhodne Evrope

Ponovna rast borznih indeksov na Balkanu

V prejšnjem tednu smo bili priča ponovni rasti borznih indeksov na Balkanu. Med največjimi zmagovalci so bili srbske banke, rasti so bili deležni tudi delniški indeksi na Hrvaškem, Makedoniji in Črni Gori. Hrvaški delniški indeks Crobex je v prejšnjem tednu zrasel za 2,55 odstotka na 2.298 točk, kar pomeni najvišjo vrednost od 14. oktobra 2009 naprej. Redni promet je na Hrvaškem v prejšnjem tednu znašal 260 milijonov hrvaških kun, kar je za okrog 300 milijonov hrvaških kun manj kot teden dni pred tem. Največ prometa se je ustvarilo z Ino, in sicer 77 milijonov hrvaških kun, ob tem je cena delnice na tedenski ravni beležila 3,53 odstotno rast...




Razviti trgi

Brian Cowen odstopil s položaja vodje stranke

Irski premier Brian Cowen je v soboto sporočil, da odstopa s položaja vodje stranke Fianna Fail, vendar ostaja na položaju premiera do parlamentarnih volitev, ki bodo 11. marca. Cowen je bil v preteklosti večkrat tarča kritik kot eden odgovornih za nastalo krizo na Irskem.

Ameriške banke pod pričakovanji

Bank od America je v zadnjem četrletju objavila 1,24 milijarde ameriških dolarjev izgube,  ki je v veliki meri posledica odpisov slabih hipotekarnih posojil. V istem časovnem obdobju v letu 2009 je banka objavila 194 milijonov ameriških dolarjev izgube. Tretja največja ameriška banka Citigroup je v zadnjih treh mesecih poslovala z 1,3 milijarde dolarjev dobička, kar pa je bilo vseeno za tretjino manj kot so pričakovali analitiki. Do največjega razkoraka je prišlo pri trgovanju z vrednostnimi papirji, kjer so v zadnjih treh mesecih ustvarili 888 milijonov ameriških dolarjev izgube; v prejšnjih dveh četrtletjih je Citigroup ustvarili več kot dve milijardi ameriških dolarjev dobička. Čisti dobiček ameriške banke Goldman Sachs je v zadnjem četrletju znašal 2,39 milijarde ameriških dolarjev, kar je bilo pod pričakovanji analitikov. Slabši rezultat je podobno kot pri Citigroupu posledica upada zaslužka trgovanja z vrednostnimi papirji in s posli investicijskega bančništva...




Trgi v razvoju

Negotovost med vlagatelji glede Kitajske

Kitajske oblasti so v četrtek sporočile, da je njihovo gospodarstvo v zadnjem četrletju beležilo 9,8 odstotno gospodarsko rast, kar je bilo več kot so pričakovali analitiki. Inflacija je v istem časovnem obdobju znašala 3,3 odstotka. V letu 2010 je kitajsko gospodarstvo beležilo 10,3 odstotno gospodarsko rast. Visoka gospodarska rast, strah pred višjo inflacijo  in novi morebitni ukrepi s strani kitajskih monetarnih oblasti so na delniške trge med vlagatelje znova vnesle negotovost in kitajski delniški indeks Shanghai je na dan objave beležil skoraj 3 odstotni padec.

Rusija povečala davek na izvoz nafte

Ruske oblasti so sporočile, da bodo od 1. februarja naprej za 9,2 odstotka povečali davčne obveznosti na izvoz nafte. Davek bo tako po novem znašal  346,60 ameriških dolarjev na tono oziroma 47,29 ameriških dolarjev na barel nafte.

Vlagatelji v pričakovanju novih ukrepov brazilskih oblasti

Brazilski indeks Bovespa je v prejšnjem tednu zabeležil največji padec od sredine novembra naprej. Predvsem iz strahu pred morebitnimi novimi ukrepi brazilskih oblasti v borbi proti visoki inflaciji so na vrednosti največ izgubili trgovci, banke in gradbena podjetja.




Surovine, devize, obveznice

V prejšnjem tednu smo bili priča nadaljnji krepitvi evra v primerjavi z ostalimi valutami; za en evro je potrebno trenutno odšteti 1,36 ameriškega dolarja in 1,30 švicarskega franka. Za unčo zlata je bilo ob koncu prejšnjega tedna potrebno odšteti 1350 ameriških dolarjev, za sodček nafte pa 89 ameriških dolarjev. Donos do dospetja 10 letne nemške obveznice je v prejšnjem tednu zrasel na 3,17 odstotka, desetletne ameriške obveznice na 3,42 odstotka.




Tedenski koledar izbranih makroekonomskih objav

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja