Trump vs. Clinton - negotovost ne pojenja

Članek slika

Čeprav so mediji še dva tedna nazaj trdili, da zmaga Hillary Clinton ni pod vprašajem, se to v zadnjih dneh spreminja. Posledično je vse skupaj vplivalo tudi na gibanje trgov, ki negotovost 'nagradijo' z nižanjem tečajev delnic.

Ni prvič in ni zadnjič

Ameriški indeks S&P 500 je včeraj že sedmič zapored trgovalni dan zaključil v negativnem območju. Kar je čudno, je to, da skupna izguba indeksa v teh sedmih trgovalnih dneh znaša le 2,5 odstotka. V vsakem od teh trgovalnih dni pa se je indeks tekom trgovanja nahajal tudi nad gladino.

Od leta 1928 do danes je indeks 92 krat zabeležil sedem zaporednih negativnih trgovalnih dni. Povprečni padec pa je znašal 6,2 odstotka. Najslabši sedemdnevni rezultat je indeks beležil oktobra leta 2008, ko se je v tem času pocenil za kar 22 odstotkov. Najmanjši padec pa je indeks zabeležil leta 1964, ko se je v sedmih trgovalnih sejah pocenil za skupaj 1,4 odstotka.

Trgi še vedno stavijo na zmago Hillary

Kljub negotovosti na trgih, je v tečaje delnic še vedno všteta zmaga Hillary Clinton. Zadnje obdobje negotovosti pa odraža zadnje rezultate raziskav, ki kažejo, da prednost Clintonove pred Donaldom Trumpom kopni. Nižja podpora je posledica predvsem afere zaradi uporabe zasebnih strežnikov za pošiljanje elektronske pošte, posledica česar je bilo "uhajanje" zaupnih informacij.

Če se izkaže, da se trgi motijo o končnem zmagovalcu volitev, bodo v zelo kratkem času tečaje delnic prilagodili novim razmeram. Analitiki ocenjujejo, da bi morebitna zmaga Trumpa pomenila hiter padec za okoli 10 odstotkov. Za vlagatelje, ki ste po naših opozorilih že prilagodili portfelje, bi to lahko pomenilo naložbeno priložnost, saj trgi ob nepričakovanih dogodkih vedno pretiravajo.

V primeru zmage Trumpa pa se bodo prav tako ustvarile naložbene priložnosti v določenih sektorjih. Analitiki še najbolj izpostavljajo sektor energetike zaradi napovedi o deregulaciji, ki bi vplivala na boljše rezultate naftnih podjetij. Prav tako bi se priložnosti lahko iskalo tudi na trgih Vzhodne Evrope, gibanje katerih je močno odvisno od dogajanja v Rusiji. Višje cene nafte ter kandidat, bolj naklonjen ruskemu predsedniku, bi sigurno vplivali tudi na rast tečajev ruskih delnic ter ruskega rublja.

Po volitvah v ospredju znova Federal Reserve

Že dalj časa se špekulira o tem, kdaj bo Fed zvišal ključno obrestno mero. Razmere za minimalno višanje ključne obrestne mere so trenutno sicer zrele in finančni trgi stavijo, da bodo obresti šle gor po decembrskem zasedanju FOMC seveda, če ne bo do takrat hujših gospodarskih pretresov. Banka potrebuje višje obresti, da jih bo potem za spodbuditev rasti lahko spet nižala, če pride do nove krize.

Razmere so zrele, ker je stopnja brezposelnosti nizka pri petih odstotkih in že dve leti ostaja pod šestimi odstotki. V zadnjih 12 mesecih se povprečno na mesec odpira 200.000 novih delovnih mest. Inflacija je trenutno 1,5-odstotna, osnovna inflacija brez cen energije in hrane, ki jo Federal Reserve bolj upošteva pa je okrog ciljne ravni dveh odstotkov že leto dni.

Negotovost tudi zaradi Evropskega bančnega sistema in Kitajske

Dogajanje okoli ameriški volitev je vsaj začasno pozornost vlagateljev usmerila stran od dogajanja v EU. Težave bank, v središču katerih se je pred kratkim znašla Deutsche Bank, še niso rešene. In tudi nemški velikan ni edina evropska banka, ki bo deležna večje pozornosti vlagateljev. Pozabljamo, da imajo podobne težave tudi francoske in italijanske banke. Poleg tega pa še ni zaključena zgodba z britanskim referendumom, ki postavlja pod vprašaj nadaljnji obstoj države znotraj EU.

Da ne pozabimo na Kitajsko. Zadnji podatki sicer kažejo, da se je državi, vsaj za zdaj, uspelo izogniti trdnemu pristanku. Vendar bolj poglobljen pregled kaže na to, da mnogi vlagatelji imajo še vedno dvome, saj so odlivi kapitala iz Kitajske dosegli najvišje vrednosti po paniki, ki smo ji bili priča v začetku letošnjega leta. V kombinaciji z višjo obrestno mero Fed bi lahko dogajanje postalo katalizator za nove posege vlade na valutnih trgih. V vsakem primeru pa bo volatilnost na trgu še naprej visoka.

Preventiva pred kurativo

Edino, kar je jasno, da tako nizka volatilnost trgov ne bo vztrajala dlje časa in se bo okrepila. Nadaljnja smer pa bo odvisna od dogodka, ki bo vplival na višjo volatilnost. Zaradi negotovosti, ki trenutno vlada trgom, bi bilo še najbolj smiselno, da se vlagatelji postavijo dovolj konzervativno, da jih nenadni premiki trgov ne presenetijo. Istočasno pa spremljajo priložnosti, ki se jim ponudijo ter te tudi izkoristijo.

Portfelj pa si lahko dodatno zavarujete z alternativnimi naložbami, ki veliko prispevajo k nižji nihajnosti ter nižji korelaciji s kapitalskimi trgi.

V primeru, da pri prilagoditvi svojega portfelja potrebujete pomoč strokovnjaka, se lahko obrnete na naložbene svetovalce Vzajemci Skupine v sklopu akcije Drugo mnenje.

Myhajlo Todurov je osebni finančni svetovalec Vzajemci Skupine ter član Naložbenega odbora. V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja