Težave prestavljene v prihodnje leto

Članek slika

V ZDA so se demokrati in republikanci v senatu ponovno v zadnjem trenutku dogovorili in problem prestavili v prve mesece prihodnjega leta. Posledično so si živčni vlagatelji lahko za zdaj oddahnili in ameriški trg je nadaljeval rast.

S&P 500 tako v zadnjih dveh tednih dosega 2,9-odstotno rast, indeks DJIA pa 2,8-odstotno. Dodatni pozitivni dejavnik pri tem je bilo imenovanje Janet Yellen na čelo Feda, kar seveda skupaj z nerazrešeno debato o dolgu in fiskalni politiki po vsej verjetnosti pomeni, da bo monetarna politika za zdaj ostala ekspanzivna in podporna za delniške trge.

Solidni poslovni rezultati podjetij

Drugi dejavnik, ki diktira gibanje posameznih delnic, so prihajajoči rezultati. Do zdaj je 63 odstotkov podjetij pozitivno presenetilo, kar je soliden rezultat. Še zlasti ker so bili analitiki optimistični glede rezultatov tretjega četrtletja. Dobiček je v povprečju tako kar 5,1 odstotka višji od pričakovanj, rahlo boljši pa so tudi prihodki. Toda bolj skrb zbujajoče bodo očitno napovedi za četrto četrtletje in leto 2014. Analize marž namreč kažejo, da se bo morala rast dobičkov kar precej umiriti v ZDA in temu podjetja večinoma pritrjujejo.

IPO Twitterja

Obenem je bila objavljena cena IPO Twitterja, ki je postavljena v razponu med 12 in 20 ameriškimi dolarji na delnico, kar bi pomenilo, da bi bila potem vrednost celotnega podjetja okoli 11 milijard dolarjev. Pri tem je treba omeniti, da je postavljena cena nižja v primerjavi s tistimi, o katerih se je zadnje čase špekuliralo. Očitno so se izdajatelji nekaj naučili od izdaje Facebooka, ko se je v zadnjem trenutku pretiravalo s ceno. Je pa na drugi strani ravno Facebook trenutno dobra reklama za prihajajoči IPO, saj je delnica že 40 odstotkov nad tedaj zastavljeno ceno, v zadnjih 14 dneh pa je delnica dosegla lep sedemodstotni donos.

 

Avtor članka  ni imetnik omenjenih delnic. Alta Invest in z njo povezane osebe so lahko lastnice omenjenih finančnih instrumentov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja