Teden minil v znamenju zelene barve

Tedenski pregled dogajanja na finačnih trgih s strani Ilirike DZU - 4. teden

Članek slika

Svetovni kapitalski trgi so bili v tem tednu v znamenju zelene barve. Predvsem v Evropi je na vlagatelji vzpodbudno vplivala novica, da je gospodarsko zaupanje v Nemčiji najvišje v zadnjih 20 letih, pozitivno so se odzvali tudi na objavo poslovnih rezultatov ameriških podjetij. Trgovanje na slovenski borzi je minilo v zelo mirnem vzdušju. Vrednost evra se je v tem tednu močno okrepila.

Slovenija

Trgovanje na slovenski borzi je minilo v zelo mirnem vzdušju. Objava Krkinih poslovnih rezultatov še vedno ni prinesla svežega kapitala. Vlagatelji niso povzeli optimizma tujih borz, kjer so delnice lepo pridobivale na svoji vrednosti in razveseljevale lastnike. Kljub vzpodbudnim novicam smo bili priča majhnim prometom in stopicanju na mestu.

Velenjski proizvajalec bele tehnike Gorenje bo predvidoma še ta mesec podpisal dogovor o 2,9 milijona evrov vredni naložbi v Zaječarju. Tam načrtuje montažo pralnih in sušilnih strojev za prodajo v Srbiji in nekaterih vzhodnoevropskih državah. Predvidevajo tudi zaposlitev 300 novih delavcev. Opaziti je močan prodajni pritisk, delnici pa se ni uspelo dvigniti nad 12,80 evra. Z Luke Koper so sporočili, da so lani opravili za 17 odstotkov več ladijskega pretovora, po predhodnih podatkih pa so ustvarili za 119,3 milijona evrov poslovnih prihodkov. Zabeležili so rast na kontejnerskem terminalu, na avtomobilskem terminalu pa se je promet povečal za petino. Trgovanje s samo delnico je bilo dokaj nezanimivo, ob majhnem prometu se je cena ustalila na 15,50 evra. Uprava Nove kreditne banke Maribor načrtuje dobiček na ravni banke v višini 11 milijonov evrov. Zaradi slabih kreditov in slabega poplačila le teh nadaljujejo slabitve kreditnega portfelja. V samem lastništvu banke pa je bilo zapaziti povečanje tujih investitorjev.

Najbolj vroče novice tedna so igre z glasovalnimi pravicami  v Abanki Vipa in Krki, kjer zdaj državi in njenim podjetjem grozi tudi zamrznitev le teh za 64-odstotni delež Zavarovalnice Triglav in malo več kot 29-odstotni sveženj delnic Petrola. ATVP je namreč zaradi suma kršitve prevzemne zakonodaje uvedla tudi postopek proti državnim lastnikom največje slovenske zavarovalnice in nacionalnega trgovca z naftnimi derivati.

Mednarodni trgi

Svetovni kapitalski trgi so bili v tem tednu v znamenju zelene barve. Predvsem v Evropi je na vlagatelji vzpodbudno vplivala novica, da je gospodarsko zaupanje v Nemčiji najvišje v zadnjih 20 letih, pozitivno so se odzvali tudi na objavo poslovnih rezultatov ameriških podjetij. Razpoloženje je v nemške gospodarstvu se je tudi v januarju izboljšalo. Kazalec gospodarske klime, ki ga izračunava nemški inštitut za ekonomske raziskave IFO iz Münchna, se je januarja glede na december zvišala za 0,5 točke na 110,3 točke. Kazalec se je zvišal osmi mesec zapored in dosegel novo najvišjo vrednost. Pozitivno je presenetil tudi podatek o vrednostih novih naročil v industriji novembra lani v območju evra povečalo za 2,1 odstotka. Gospodarski podatki kažejo, da je Nemčija še naprej glavna gonilna sila evropskega okrevanja. Evropsko rast je v sredo zaustavila Velika Britanija. Bruto družbeni proizvod omenjene države se je v zadnjem lanskem četrtletju skrčil za 0,5 odstotka. Gre za prvi upad BDP-ja po tretjem četrtletju 2009, ki je deloma posledica surovega zimskega vremena, ki je oviral predvsem gradbeniški sektor.

V ZDA se nadaljuje sezona objav uspešnih četrtletnih rezultatov. Ameriški mešani koncern General Electric je v zadnje četrtletju lanskega leta pridelal 3,9 milijarde dolarjev čistega dobička, kar je 33 odstotkov več kot v enakem obdobju predlani. Prihodki koncerna so se povečali na 41,4 milijarde dolarjev kar je občutno več od pričakovanja analitikov. Med tistimi, ki so presenetili s četrtletnimi rezultati je bil tudi McDonald's. Veriga restavracij s hitro prehrano je ustvarila 4,95 milijarde dolarjev čistega dobička, prihodki pa so se zvišali na rekordnih 24,07 milijarde dolarjev.

Vrednost največjih svetovnih indeksov je v tem tednu končala pozitivno. Indeks DAX  je teden končal 2,1 odstotka višje in je v petek dosegel 7.168 indeksnih točk. Francoski indeks CAC40 je končal 1,3 odstotka višje medtem, ko je angleški indeks FTSE100 v tem tednu pridobil 1,9 odstotka vrednosti. Ameriška indeksa SP500 in Dow Jones sta v petek trgovanje zaključila 1,2 odstotka višje glede na pretekli teden. Na drugi strani pa se je indeks NASDAQ v tem tednu podražil za 2 odstotka vrednosti ter v sredo dosegel 2.330 indeksnih točk.

Vrednost evra se je v tem tednu močno okrepila. Evro se je napram dolarju okrepil za 1,2 odstotka in v sredo dosegel že 1,37 dolarjev za evro. Cena zahodnoteksaške lahke nafte se je spustila nižje in se nahaja pri 85,8 dolarjih za sod. To je posledica novice, da Organizacija držav izvoznic nafte (Opec) utegne letos povečati proizvodnjo. Vzpodbudna novica je v tem tednu prišla s strani Mednarodnega denarnega sklada (IMF), ki je bolj optimističen glede letošnje rasti svetovnega gospodarstva, ki bo po najnovejših napovedih 4,4 odstotna, kar je 0,2 odstotni točki več kot iz napovedi oktobra lani. Po ocenah IMF-a naj bi imel e razvite države 2,5 odstotno gospodarsko rast in rastoče države 6,5 odstotno rast.

Gibanje pomembnejših indeksov

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja