Švicarska HSBC zaradi suma pranja denarja plačala 40 milijonov frankov

Članek slika

Švicarsko tožilstvo je danes končalo s postopkom zoper švicarsko enoto britanske banke HSBC zaradi suma pranja denarja, potem ko je banka pristala na plačilo 40 milijonov frankov (okoli 38 milijonov evrov). Banka in njeni obstoječi zaposleni so se izognili tožbam, tožilec Yves Bertossa pa ni izključil preiskave zoper nekdanje zaposlene.

Afera o utaji davkov je izbruhnila februarja, ko je več medijev poročalo, da je švicarska podružnica HSBC pomagala premožnim strankam z vsega sveta utajiti večmilijardne vsote denarja. Na seznamu naj bi bilo več kot 120.000 strank, bankam pa naj bi jim pomagala utajiti 180,6 milijarde evrov, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Končali smo s postopkom, banka je pristala na plačilo 40 milijonov frankov odškodnine," je pojasnil tožilec Bertossa. Gre za največji znesek, kdajkoli plačan v Ženevi.

Bertossa je pojasnil še, da je dejanje pranja denarja težko dokazljivo, zato so se odločili za pogajanja. Švicarska podružnica HSBC je pri preiskavi zelo pomagala in ne bo sodno preganjana, je še dodal.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja