Svetlejša prihodnost ameriškega velikana

Članek slika

General Motors Company je naslednik bankrotiranega podjetja General Motors Corporation, potem ko je ta junija 2009 začel s postopkom stečajne zaščite po 11. poglavju oziroma prisilne poravnave.

Novi GM brez nekaj starih avtomobilskih znamk

Novi General Motors je predvsem v ZDA popolnoma drugačen od svojega predhodnika. Podjetje se je znebilo modelov avtomobilskih znamk Sabb, Hummer, Pontiaca in Saturna. Glavne štiri znamke, s katerimi novo nastalo podjetje konkurira na ameriškem avtomobilskem trgu, so tako ostale Chevrolet, GMC, Buick in Cadillac. Gledano globalno nastopa podjetje z 12-imi znamkami na 5-ih področjih. V Severni Ameriki predstavlja glavnino, se pravi okrog 70 odstotkov prodaje znamka Chevrolet, v Evropi sta to v glavnem znamki Opel in Vauxhall in na ostalih trgih Daewoo, Holden in Isuzu. Na Kitajskem se je kot luksuzna znamka avtomobilov v zadnjih dveh letih izkazal Buick, ki je na Kitajskem celo bolj priljubljen kot na ameriških tleh.  V tretjem četrtletju 2012 bo General Motors company pričel s proizvodnjo znamke Cadillac tudi na Kitajskem. Trenutno proda podjetje okrog 70 odstotkov avtomobilov izven ameriškega trga. V letu 2011 je General Motors prodal 9,026 milijona avtomobilov, kar je bilo 7,6 odstotka več kot leta 2010 in s tem po nekaj letih vnovič nadel krono največjega avtomobilskega proizvajalca na svetu.

Poslovanje avtomobilskega giganta

V letu 2010 je bilo v ZDA prodanih 11,6 milijona novih vozil, v letošnjem letu se bo ta številka povzpela na okrog 12,7 oziroma 12,8 milijona prodanih novih vozil in v letu 2012 na okrog 14,5 milijona prodanih vozil (napoved Morningstara). V zadnjem letu pred finančno krizo so v ZDA prodali okrog 17 milijonov vozil. Glede na trenutno dinamiko in starost voznega parka v ZDA (več kot 10 let) je po mnenju Morningstara normalizirano povpraševanje po novih vozilih okrog 16 do 17 milijonov na letni ravni. Ob takšni prodaji vozil v ZDA bi delničarje General Motors tudi na račun visokega operativnega vzvoda kapitalski trg pošteno nagradil. Tržni delež podjetja  znaša v ZDA trenutno okrog 20 odstotkov in se bo v naslednjih letih stabiliziral pri 18-ih odstotkih. Država je zaenkrat še lastnik okrog 32 odstotkov podjetja, ki ga pa namerava v prihodnosti prodati. Cena delnice je ob prvi javni ponudbi v letu 2010 dosegla vrednost 33 ameriških dolarjev, trenutno se cena delnice giblje okrog vrednosti 25 ameriških dolarjev. Podjetje trenutno kotira pri 5,5 kratniku P/E (dobiček v letu 2012) in 1,8 kratniku EV/EBITDA (EBITDA v letu 2011).

Še tveganja: negotovost prihodnjega poslovanja je v prvi vrsti povezana z makro okoljem. Nižja gospodarska rast predvsem v ZDA in na Kitajskem bi lahko privedla do umiritve povpraševanja po avtomobilih in s tem do znižanja napovedi dobičkov in prihodkov za leto 2012.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja