Slab trgovalni teden za borzne indekse Wall Streeta

Članek slika

Osrednji borzni indeksi Wall Streeta so v minulem tednu nazadovali, deloma zaradi slabih gospodarskih poročil na čelu s poročilom o šibki gospodarski rasti v prvem četrtletju, deloma pa zaradi ne povsem navdušujočih poslovnih poročil podjetij.

V minulem tednu je o poslovanju v letošnjem prvem četrtletju poročala tretjina podjetij iz indeksa Standard & Poor's 500. Uvodna pričakovanja analitikov pred valom objav poročil so se pokazala za preveč pesimistična, saj so prej govorili o nazadovanju dobičkov v primerjavi z letom prej, zdaj pa napovedujejo, da naj bi se dobički podjetij iz indeksa S&P 500 povečali za 0,6 odstotka.

Industrijski indeks Dow Jones je v tednu dni nazadoval za 0,3 odstotka na 18.024,06 točke. Širši indeks Standard & Poor's 500 je nazadoval za 0,4 odstotka na 2108,29 točke, tehnološki indeks Nasdaq Composite pa za 1,7 odstotka na 5005,39 točke.

V ponedeljek so se indeksi rahlo znižali, posebnih gospodarskih novic pa ni bilo in vlagatelji so predvsem čakali na torkov začetek zasedanja odbora za odprti trg ameriške centralne banke, še bolj pa na objavo odločitve o denarni politiki v sredo.

Torkovo trgovanje se je končalo z mešanimi rezultati. Dow Jones in S&P 500 sta napredovala, najbolj po zaslugi dobrih rezultatov Mercka in IBM, Nasdaq pa se je kljub dobrim rezultatom Appla znižal.

Na slabo razpoloženje vlagateljev sta vplivali tudi dve gospodarski poročili. Indeks potrošniškega zaupanja newyorške organizacije Conference Board je aprila nazadoval na najnižjo raven od decembra, cene stanovanjskih nepremičnin pa so naraščale tudi februarja, in to v vseh 20 največjih mestnih območjih, ki jih pokriva indeks Standard & Poor's/Case Shiller.

V sredo bi morala odločitev ameriške centralne banke, da še nekaj časa ne bo spremembe v obrestni politiki, po vsej logiki vlagatelje razveseliti, vendar pa so indeksi nazadovali. Razočaralo jih je poročilo o le 0,2-odstotni gospodarski rasti ZDA v prvem četrtletju, čeprav je to za borze dobro, saj pomeni, da se obresti še ne bodo kmalu zvišale.

Indeksi so nazadovali tudi v četrtek, analitiki pa to razlagajo s slabimi poslovnimi rezultati naftnega velikana Exxon Mobil, ki je zaradi padca cen nafte utrpel skoraj 50-odstoten padec dobička. Vlagateljev ni razveselilo niti poročilo o marčni rasti potrošniške porabe za 0,4 odstotka, kar je bil najboljši rezultat od novembra lani.

V petek so indeksi malce ublažili izgube prejšnjih dni, čeprav poslovna poročila podjetij niso navdušila. Izjema je spletna potovalna agencija Expedia, ki je z dobičkom presegla pričakovanja in so se njene delnice podražile za osem odstotkov na 101,69 dolarja.

Od konca lanskega leta je Dow Jones doslej pridobil 1,1 odstotka, S&P 500 je napredoval za 2,4 odstotka, Nasdaq pa za 5,7 odstotka.

Prijavite se na prejemanje e-novic Vzajemci.com

vpišite svoj elektronski naslov


Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja