Sezona rezultatov v polnem razmahu

Članek slika

V ZDA je v polnem razmahu sezona rezultatov za tretje četrtletje, kar močno vpliva tudi na gibanje posameznih delnic. Poročalo je že 24 od 30ih podjetij, ki se sestavljajo indeks Dow Jones Industrial Average.

V ZDA je v polnem razmahu sezona rezultatov za tretje četrtletje, kar močno vpliva tudi na gibanje posameznih delnic. Zaradi relativno visokih nivojev indeksov in občutljive makroekonomske situacije so namreč vlagatelji toliko bolj odzivni na katerakoli pozitivna ali negativna presenečenja pri rezultatih, predvsem pa pri napovedih glede prihodnjih četrtletij.

Najbolj se je odrezal finančni sektor, najslabše pa sektor surovin

Poročalo je že 24 od 30ih podjetij, ki se sestavljajo indeks Dow Jones Industrial Average. V povprečju so rezultati z vidika prihodkov le na nivoju pričakovanj, pri čistemu dobičku pa so podjetja v povprečju presenetila za 6 odstotkov. Da je ključna težava podjetij stanje v ekonomiji, je razvidno iz dejstva, da je večina podjetij razočaralo pri prihodkih in pozitivno presenetilo pri dobičku, kar je po vsej verjetnosti predvsem posledica učinkovitega korporativnega varčevanja in ne močnega povpraševanja. Če pogledamo posamezne panoge, je pozitivno izstopal predvsem finančni sektor. Gre za eno redkih panog, kjer so bili tudi prihodki boljši od pričakovanj, obenem pa so podjetja v panogi močno presegla tudi pričakovanja glede dobička.

Najslabše so poročala podjetja iz panoge surovin. Šibko so poročali tudi ameriški tehnologi, ki zaostajajo za rezultati tako pri prihodkih kot dobičku.

Gibanje tečajev delnic bosta diktirala narava in rezultati podjetij

Čeprav je veliko rezultatov za nami, torej previdno, saj bo še kar nekaj podjetij objavilo svoje rezultate, kar bo seveda tudi diktiralo gibanje njihovih cen na borzi. Obenem pa je in bo na dogajanje posegla tudi narava, konkretneje hurikan Sandy. Dva dni so bili ameriški trgi zaradi hurikana zaprti, obenem pa bo krojil tudi rezultate regiji izpostavljenim podjetjem in zavarovalnicam.

Pregled ameriškega trga

Tabela 1: Najbolj donosne delnice indeksa Dow Jones Industrial Average v zadnjih dveh tednih

Vir: Bloomberg
*P/E = Tržna cena / Dobiček na delnico

Tabela 2: Najmanj donosne delnice indeksa Dow Jones Industrial Average v zadnjih dveh tednih

Vir: Bloomberg
*P/E = Tržna cena / Dobiček na delnico

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja