Schäuble Grčiji zaenkrat ne bi dal več časa

Članek slika

Nemški finančni minister Wolfgang Schäuble je danes zavrnil zahteve, da bi morali Grčiji dati več časa za sanacijo javnih financ, s čimer se je postavil po robu generalni direktorici Mednarodnega denarnega sklada (IMF) Christine Lagarde. V okviru letnega zasedanja IMF in Svetovne banke je menil, da bi morali najprej počakati na poročilo trojke.

Dokler ne bo znano poročilo predstavnikov mednarodnih posojilodajalcev, torej Evropske komisije, Evropske centralne banke in IMF, ki preverjajo stanje grških javnih financ, "o tem ne smemo špekulirati", je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa v Tokiu povedal Schäuble.

Lagardova poziva k spremembi pogojev Grčiji

S tem se je postavil po robu Lagardovi, ki je prepričana, da bi morali Grčiji in drugim ranljivim državam v območju evra dati več časa. "V luči manjkajoče rasti, pritiska trgov in že sprejetih ukrepov jim je nujno treba dati nekaj več časa," je dejala prva dama IMF, ki je sodelovala v isti razpravi kot nemški finančni minister.

Ta po drugi strani meni, da bi lahko predčasne špekulacije o spremembi pogojev, ki so jih mednarodni posojilodajalci Grčiji postavili v zameno za obsežna posojila, na trge vnesle živčnost in vodile do izgube zaupanja v politiko. Grčija je zaradi politične krize v letošnjem letu izgubila veliko časa, zato si mora znova povrniti zaupanje, meni Schäuble.

Schäuble kritičen do poteze S&P

V Tokiu je odmevala tudi odločitev bonitetne hiše Standard & Poor's, ki je v sredo zvečer znižala bonitetno oceno Španije in jo postavila le malo nad raven ničvrednosti. Schäuble je bil do te poteze kritičen, meni pa, da gre pri tem za nesporazum.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja