S&P500 se spogleduje z mejo 1.700

Članek slika

Te meje se sicer še ni dotaknil, toda še težje bo to mejo tudi preseči.

S&P500 se spogleduje z mejo 1.700
27.07.2013 delnice | dolgoročni pogled | Razviti trgi
Te meje se sicer še ni dotaknil, toda še težje bo to mejo tudi preseči. Rezultati podjetij so sicer na eni strani res lepo rasli v zadnjih letih in četrtletjih, tako da za relativen kazalec vrednotenja čistega dobička pri 16,3 težko rečemo, da je precenjen. Toda na drugi strani se vseeno zdi, da trg preveč prehiteva realnost, saj v še vedno ne povs em razrešenih makroekonomskih problemih dosega vedno znova rekordne vrednosti, prehitel pa je tudi ciljne vrednosti večine strategov tujih investicijskih hiš.
Začelo pa se je tudi sezona rezultatov za drugo četrtletje. Zbita delnica Appla je tako po dolgem času doživela lep 5 odstotni poskok, predvsem na račun dejstva, da so presenetili z visoko 31,2 milijonsko prodajo iPhonov ter posledično tudi z višino dobička na delnico. Na drugi strani je bila sicer 14,6 milijonska prodaja iPadov slabša od pričakovanj, a na splošno lahko rečemo, da je Applova delnica pri relativnemu kazalcu čistega dobička 11 v poziciji, ko je večja verjetnost za pozitivna presenečenja in pozitivne reakcije na nove novice. Še bolj srečni pa so lahko delničarji Facebooka, saj je delnica na podlagi pozitivnega presenečenja pri rezultatih poskočila kar za 30 odstotkov na 34,4 dolarja za delnico. Prihodki so namreč zrasli za kar 53 odstotkov glede na leto poprej. Seveda pa cena delnice še vedno nižje od cene, po kateri se je delnico skotiralo javnosti. Na drugi strani pa je negativno presenetil Google, katerega delnica pa se zaenkrat vseeno drži na nivojih okoli 900 dolarjev na delnico. Negativno presenečenje Broadcoma in Microsofta pa je obe delnici torpediralo za okoli 15 odstotkov.

Rezultati podjetij so sicer na eni strani res lepo rasli v zadnjih letih in četrtletjih, tako da za relativen kazalec vrednotenja čistega dobička pri 16,3 težko rečemo, da je precenjen. Toda na drugi strani se vseeno zdi, da trg preveč prehiteva realnost, saj v še vedno ne povsem razrešenih makroekonomskih problemih dosega vedno znova rekordne vrednosti, prehitel pa je tudi ciljne vrednosti večine strategov tujih investicijskih hiš.

Četrtletni rezultati: Apple navzgor

Začelo pa se je tudi sezona rezultatov za drugo četrtletje. Zbita delnica Appla je tako po dolgem času doživela lep 5 odstotni poskok, predvsem na račun dejstva, da so presenetili z visoko 31,2 milijonsko prodajo iPhonov ter posledično tudi z višino dobička na delnico. Na drugi strani je bila sicer 14,6 milijonska prodaja iPadov slabša od pričakovanj, a na splošno lahko rečemo, da je Applova delnica pri relativnemu kazalcu čistega dobička 11 v poziciji, ko je večja verjetnost za pozitivna presenečenja in pozitivne reakcije na nove novice.

Delnica Facebooka poskočila kar za 30 odstotkov

Še bolj srečni pa so lahko delničarji Facebooka, saj je delnica na podlagi pozitivnega presenečenja pri rezultatih poskočila kar za 30 odstotkov na 34,4 dolarja za delnico. Prihodki so namreč zrasli za kar 53 odstotkov glede na leto poprej. Seveda pa cena delnice še vedno nižje od cene, po kateri se je delnico skotiralo javnosti. Na drugi strani pa je negativno presenetil Google, katerega delnica pa se zaenkrat vseeno drži na nivojih okoli 900 dolarjev na delnico. Negativno presenečenje Broadcoma in Microsofta pa je obe delnici torpediralo za okoli 15 odstotkov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja