Rekordi delnic malih podjetij

Članek slika

Letošnje leto je bilo še posebej naklonjeno delnicam, ki imajo nizko tržno kapitalizacijo (small cap stocks), saj je indeks Russell 2000, ki spremlja gibanje najmanjših podjetij, pridobil 31 % - od dna, ki je bilo doseženo marca 2009, je višji že za 224 %

Za primerjavo, delnice največjih ameriških podjetij (large cap stocks), merjeno z indeksom Russell 1000, so letos zrasle 26 %, od marca 2009 pa za 171 %.

Seveda se pojavlja vprašanje, ali se bo trend nadaljeval in ali je še smiselno skočiti na ta vagon.

Po mojem mnenju je ta vlak odpeljal in nadaljnjo preseganje rasti malih nasproti velikim podjetjem se zdi zelo vprašljivo. Glavni argument, da so najboljši časi minili, je, da imajo delnice malih podjetij le še 9,8 % nižji diskont na velike delnice, merjeno s kazalnikom PB (Price to Book – tečaj/knjigovodska vrednost). Tako nizek diskont so imele le v letih 2006 in 2011 (modra črta v spodnjem grafu), za tem pa so obakrat v naslednjih dveh letih močno zaostale za donosnostjo velikih. Rdeča črta v spodnjem grafu izkazuje razmerje donosov med 'small cap' in 'large cap' v dveletnih obdobjih – za zadnje obdobje tega podatka še ni mogoče izkazati. Na spodnjem grafu je lepo videti, da imajo začetna vrednotenja velik vpliv na dosežene donose v naslednjih dveh letih.

Razmerje v vrednotenju PB in razlika v doseženih dveletnih donosih za indeksa malih in velikih podjetij



Vir: Bloomberg

Čeprav je moment na strani delnic podjetij z nizko tržno kapitalizacijo in je čisto možno, da bodo na kratek rok nadaljevale z strmo rastjo, pa borzna zgodovina trenutno govori v prid največjih podjetij.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Delnice podcenjene v primerjavi z obveznicami

13.10.2010

A. Šoba