Razmišljate o menjavi svoje banke?

Članek slika

Včeraj objavljena analiza Banke Slovenije kaže, da lahko posameznik, ki uporablja tradicionalne bančne storitve, z zamenjavo ponudnika prihrani med 106 in 206 evrov na leto. In zakaj se za to ne odločajo? Ker ne vedo kje začeti!

Kot kaže analiza, lahko posameznik na leto prihrani do 206 evrov. Tisti, ki uporabljajo e-bančništvo pa lahko prihranijo med 27 in 53 evri.

Največja težava posameznikov, da se ne odločijo za menjavo banke, je to, da ne vedo kje začeti in kaj za to potrebujejo. S tem pa delajo sami sebi škodo.

Skupina Vzajemci, poleg naložbenih in zavarovalniških produktov, posameznikom nudi tudi pomoč pri iskanju najugodnejše banke.

Pokličite na 080 35 08 ali pa nam pišite na [email protected]!

Svetovalci vam pomagamo:

znižati stroške bančnih storitev,
skleniti najugodnejši depozit ali varčevanje,
poiskati najugodnejši kredit ali leasing.

Depoziti

Tudi pri depozitih se najdejo razlike, saj se na primer pri večini bank depozita pred potekom ročnosti ne da razvezati. To pomeni, da če stranka nujno potrebuje denar, a ima le tega na vezanih vlogah, ji večina bank ponudi t.i. premostitveni kredit. S tem jo dodatno stroškovno obremeni, obresti za kredit pa presegajo obresti za depozit.

Primerjava depozitne ponudbe:

na dan 7.3.2014

na dan 31.5.2015

Če pogledamo na višino obrestnih mer, ki jih nudijo banke, vidimo da so bile te pred leti precej višje kot so danes. Že lani sem opozarjal, da se bo višina obrestnih mer z ukrepi ECB še dodatno znižala. Še leta 2008 bi za vezano vlogo za 12-mesecev dobili okoli 5-odstotno obrestno mero, danes pa v najboljšem primeru le okoli enega odstotka, kar je ogromna razlika. In nič ne kaže na to, da bi se lahko stanje kaj kmalu spremenilo. Komitenti bank zato vedno bolj razmišljajo o alternativnih naložbah, ki na letnem nivoju prinesejo višjo donosnost in so zato pripravljeni tudi malo več tvegati. Vezane vloge na bankah počasi postajajo primarne za res zelo konzervativne vlagatelje.

Kredit in leasing

Banke odobravajo kredite in leasinge po večih kriterijih, ki se med bankami razlikujejo. Razlike so v višini stroškov odobritve, maksimalni višini financiranja, obrestni meri ipd. Zato je smotrno, da stranka pred sklepanjem pridobi ponudbe večih različnih bank in se z njimi tudi pogaja, saj sploh pri večjih zneskih in daljših ročnostih lahko prihranijo več tisoč EUR, razlike pa so tudi pri kratkoročnih in manjših kreditih.

Primerjava OM za stanovanjske kredite 11.3.2014 in 31.5.2015

Navedena dejstva in želja po nudenju celovite storitve osebnega finančnega svetovanja so botrovale naši odločitvi, da ponudbi vzajemnih skladov, naložbenih certifikatov, naložbenih in življenjskih zavarovanj dodamo tudi ponudbo bančnih produktov.

* Ponudbe od banke do banke se lahko razlikujejo od tistih, ki so navede v tabeli, saj na končno ponudbo vpliva več dejavnikov.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Prijavite se na prejemanje e-novic Vzajemci.com

vpišite svoj elektronski naslov


Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja