Razkorak med ZDA in EU

Članek slika

Nad evropskim gospodarstvom so se ponovno okrepili nekoliko temnejši oblaki.

Deloma je to nakazal že predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi, ki je na nedavnem letnem srečanju centralnih bankirjev v ameriškem mestecu Jackson Hole posvaril pred šibkim okrevanjem evrskega območja. Kapitalske trge je sicer pomiril ali, bolje rečeno, celo navdušil z namigovanjem o morebitnem pričetku tiskanja evrov po vzoru ameriške centralne banke, evropske voditelje pa pozval h koncu politike varčevanja. Včeraj je Evropska komisija objavila podatke o ekonomskem razpoloženju. Po stabilizaciji kazalnika zaupanja v gospodarstvo, ki predstavlja tehtano vsoto kazalnikov zaupanja v industriji, storitvah, gradbeništvu, trgovini na drobno in med potrošniki v preteklih petih mesecih, je njegova vrednost v juliju upadla. Znižalo se je tako zaupanje v evrskem območju kot tudi v celotni Evropski uniji, sta pa oba kazalnika še vedno nad dolgoletnim povprečjem. Poslabšanje je posledica predvsem upada zaupanja v sektorjih trgovine na drobno, potrošnje in industrije, medtem ko ostaja zaupanje v gradbenem sektorju nespremenjeno. V Nemčiji se je ta mesec nekoliko nepričakovano povečala brezposelnost. Število ljudi brez dela se je povečalo na 2,9 milijona, pričakovanja analitikov objavljenih na Bloombergu, pa so napovedovala zmanjšanje števila iskalcev zaposlitve. Hkrati je nemška centralna banka opozorila, da utegnejo biti pričakovanja o napovedani nižji brezposelnosti ob koncu letošnjega leta pod vprašajem.

Na drugi strani iz ZDA prihajajo spodbudnejše novice in, kot kaže, se ponovno povečuje razkorak med vodilnima gospodarskima območjema. Revizija obsega bruto družbenega proizvoda največje svetovne ekonomije je pokazala, da se je v drugem četrtletju 2014 obseg BDP povečal za 4,2 odstotka in ne 4 odstotke, kot je bilo sprva objavljeno. To je tudi precej bolje od pričakovanj, saj je mediana pričakovanj analitikov, objavljenih na Bloombergu, znašala 3,9 odstotka. Tudi pričakovanja za prihodnjo gospodarsko rast ostajajo pozitivna, predvsem zaradi dobrih novic iz trga delovne sile ter optimizma v podjetniškem sektorju, ki dosega najvišjo rast dobičkov v zadnjih 4 letih.

Medtem ko stanje ameriške ekonomije dopušča, da se ameriška centralna banka drži napovedanega postopnega prenehanja kvantitativnega sproščanja, bo srečanje evropskih centralnih bankirjev prihodnji teden namenjeno prav tehtanju glede morebitnega začetka podobnega programa.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja