Razburljiv svet pokra

Šola Pokra

Članek slika

Odkar je Chris Moneymaker leta 2003 zmagal na Glavnem turnirju World Series of Poker, je igra doživela velik dvig priljubljenosti po celem svetu. Zgodba o amaterskem igralcu, ki je premagal velika imena v pokru in zaslužil več milijonov dolarjev, je ujela domišljijo številnih novih igralcev, posledica tega je vidna tudi na poker turnirjih v živo, saj se je število sodelujočih igralcev drastično povečalo.

Tako imenovani 'Moneymaker učinek' (angl. Moneymaker effect) je še zmeraj zelo prisoten, še posebej v Evropi in Severni Ameriki. Turnirji, kot je PokerStars European Poker Tour (EPT), so postali ogromni dogodki, ki privabljajo rekordno število igralcev ter ustvarijo ogromne nagradne sklade in nove milijonarje.

Dejanska gonilna sila rasti pokra je pravzaprav spletni poker. Dejstvo, da se je Moneymaker leta 2003 kvalificiral za Glavni turnir preko satelita za 39 $, je bilo namreč tisto, kar je navdušilo še ostale igralce, da so začeli igrati na spletni strani PokerStars in številnih ostalih straneh, ki so se odprle od takrat. V obdobju nekaj let se je spletni poker razvil v ogromno industrijo, ki je pripomogla, da je poker postal ena najbolj igranih iger na svetu. Že samo leta 2008 je PokerStars podrl številne rekorde, vključno s 150.000 simultanimi igralci, 25 milijard odigranih iger in največjim turnirjev v zgodovini, na katerem je sodelovalo 35.000 igralcev. Medtem tedenski turnirji, kot sta PokerStars Sunday Million in Sunday Warm-up, privabljajo vsak teden na tisoče igralcev, ki ustvarjajo ogromne nagradne sklade.

Ni težko razumeti, zakaj je poker postal tako priljubljen. Možnost, da pretvoriš nekaj dolarjev v milijone, je jasno glavni razlog. Toda kar loči poker od ostalih športov, je ideja, da imajo igralci vseh stopenj možnost za tekmovanje med seboj. Spletni sateliti pri PokerStars daje vsem enake možnosti, da dosežejo odličen rezultat na pomembnem turnirju - ni važno ali si v igri čisto nov ali pa si že profesionalec.

Vzemi za primer nemškega igralca Stefana Geima (desno). Za Veliki finale EPT Monte Carlo se je kvalificiral preko freeroll turnirja pri PokerStars, kar mu je omogočilo igranje na enem izmed največjih dogodkov leta, ki potekajo v živo, skupaj z zvezdami pokra, kot je Daniel Negreanu. Končal je na 20. mestu ter se vrnil v Nemčijo s 46.000 € denarne nagrade. To so zgodbe, ki delajo poker tako zanimiv, ter so razlog, da si ljudje želijo še več poker akcije.