Rast potrošnje na razvijajočih se trgih

Članek slika

Rast potrošnje na razvijajočih se trgih je ena izmed najpomembnejših globalnih sil družbenega razvoja. Temelji na povečevanju števila prebivalcev, rasti kupne moči in spremenjenih nakupnih navadah.

Ključne razvijajoče se države (tako imenovane države E7, kamor uvrščamo Kitajsko, Indijo, Brazilijo, Rusijo, Mehiko, Indonezijo in Turčijo) predstavljajo kar 49 odstotkov svetovnega prebivalstva in ustvarjajo 18 odstotkov svetovnega BDP; medtem ko države G7 beležijo le 11 odstotkov svetovnega prebivalstva in ustvarjajo 53 odstotkov svetovnega BDP. Hitre rasti v teh državah bodo pripeljale do prerazporeditve globalne moči. Po nekaterih ocenah bodo najkasneje do leta 2050 države E7 prehitele države G7 po ustvarjenem BDP, Kitajska pa bo najkasneje do leta 2035 največje gospodarstvo na svetu. Do leta 2050 bo skupaj z Indijo generirala kar 45 odstotkov svetovnega družbenega produkta.

Zaradi gospodarskega in tehnološkega razvoja, družbenih in kulturnih sprememb, v zadnjem času pa vse bolj zaradi intenzivne urbanizacije, je za najbolj dinamične države značilen tudi pojav srednjega sloja. Leta 2000 je na Kitajskem število prebivalcev, ki se po svoji ekonomski moči uvrščajo v srednji sloj, znašalo okoli 22 milijonov, v Indiji pa štiri milijone. V manj kot enem desetletju se je na Kitajskem ta delež podvojil, v Indiji pa celo početveril. Projekcije kažejo, da bo tak trend še naraščal. Samo na Kitajskem bi se lahko število v naslednjih desetih letih povzpelo na 700 milijonov.

S povečevanjem razpoložljivega dohodka se spreminjajo tudi nakupne navade, s tem pa se povečuje potrošnja nevsakdanjih dobrin. Delež izdatkov za nenujne dobrine se bo najhitreje povečeval na Kitajskem, Braziliji in Rusiji, delež izdatkov za osnovne potrošne dobrine pa v Indiji in Indoneziji. Novi potrošniki predstavljajo velik potencial tudi za globalna podjetja. Raziskave namreč kažejo, da se s povečevanjem razpoložljivega dohodka povečuje tudi delež potrošnje izdelkov z uveljavljenimi blagovnimi znamkami, predvsem na področju nenujnih dobrin.

Ocenjujem, da se bo ne glede na hitrost razvoja posameznih držav potrošniški trg v prihodnjih letih močno preoblikoval, zmagovalci pa bodo predvsem prodajalci na drobno. Naložbe v sektor potrošnje na razvijajočih se trgih zato predstavljajo odlično dopolnitev naložbenega portfelja.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja