Prevzemni val v farmaciji se nadaljuje

Članek slika

V farmacevtski industriji smo poleg prevzemnih strategij že dalj časa priča tudi strategiji osredotočanja na segmente ključnih izdelkov. Tako velika podjetja odprodajajo neključne in manj donosne divizije, v katerih niso tržni voditelji, in se vse bolj osredotočajo na svojo osnovno dejavnost, manjša podjetja pa z nakupi teh poizkušajo povečati obseg poslovanja in si na ta način zagotoviti samostojnost.

Začetek tega procesa je bil v prvih mesecih leta 2011, ko je največje svetovno farmacevtsko podjetje Pfizer objavilo prestrukturiranje svojega izdelčnega portfelja ter na podlagi tega odprodajo najprej veterinarske ter nato še prehrambene divizije.

V farmaciji novi milijardni posli

Nekaj takšnih kapitalskih povezav in prestrukturiranj smo videli tudi ta teden, z vidika velikosti objavljenih prevzemov oziroma oddelitev pa lahko teden označimo celo najuspešnejši od leta 2009. Teden je najprej začel trojček Novartis – GlaxoSmithKline – Eli Lilly z dogovorom na podlagi katerega bo Novartis za 16 milijard dolarjev prevzel divizijo onkoloških zdravil od GlaxoSmithKline, njemu prodal svojo divizijo cepiv za 7,1 milijard dolarjev, za 5,4 milijarde dolarjev pa družbi Eli Lilly prodal divizijo veterinarskih zdravil. Prevzemna aktivnosti nadaljuje tudi podjetje Valeant Pharmaceuticals, ki je objavilo prevzem podjetja Allergan, širši javnosti bolj znano po proizvodnji Botoksa, zdravila za odpravljanje gub. Velikost transakcije je ocenjena na 45,7 mrd USD, z njo pa Valeant vse bolj uresničuje svoj strateški cilj postati peto največje farmacevtsko podjetje.

Borzne tečaje v sektorju so dodatno razplamtele tudi prevzemne špekulacije. Najprej je odjeknila informacija o prevzemu podjetja AstraZeneca s strani Pfizer-ja. Podjetje je zanimivo predvsem zaradi obetajočega spleta onkoloških izdelkov v razvoju. Na krilih prevzemnih špekulacij se je močno povečala tudi vrednost delnic Shire, ki se omenja kot primerna nadomestna tarča za Pfizer v primeru neuspelega prevzema AstraZenece.

Proces konsolidacije se bo nadaljeval tudi v prihodnje

Vsekakor se bo proces konsolidacije podjetij v dejavnosti nadaljeval tudi v prihodnje, največjih koristi v tem procesu pa bodo deležni investitorji v mala in srednje velika podjetja.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja