Prestiž za krizne čase

Članek slika

Družba LVMH ali s polnim imenom Moët Hennessy - Louis Vuitton je eden izmed vodilnih ponudnikov luksuznih izdelkov, njen največji lastnik Bernard Arnault pa najbogatejši Evropejec.


Slika: graf gibanja delnice podjetja

Gre za francosko družbo, ki pod svojim okriljem združuje preko 60 različnih prestižnih blagovnih znamk. Z njimi je prisotna v številnih državah sveta v katerih ima skupno že preko 2.500 lastnih ekskluzivnih trgovin. Največji delež okoli 23 odstotkov prihodkov podjetje ustvari s prodajo v ZDA. Tem po velikosti prodaje sledi domači francoski trg, kjer družba ustvari dobrih 13 odstotkov, medtem ko se največje rasti prodaje že dlje časa odvijajo na trgih v razvoju med katerimi kraljuje Azija in še konkretneje Kitajska. Tako je denimo povprečna letna rast prodaje v azijski regiji v zadnjih dveh letih znašala kar 22 odstotkov, nadpovprečne rasti pa podjetje dosega tudi v Latinski Ameriki.

Francoski modni gigant posluje na 5 tržnih segmentih in sicer: moda & usnjena galanterija , vina & žgane pijače , dišave & kozmetika, ure & nakit ter t.i. "selective retailing". Najbolj prepoznavna blagovna znamka, ki obenem podjetju prinaša dobro tretjino prihodkov in skoraj 60 odstotkov dobička iz poslovanja, je Louis Vuitton. Med bolj znanimi pa so še denimo Christian Dior pretežno v segmentu dišav, Dom Perignon na segmentu vin in Kenzo.

Delnica podjetja in v splošnem segment luksuznih izdelkov se je v preteklosti izkazal kot varno pribežališče v kriznih časih. Dejstvo, ki na videz zveni kot oksimoron, je mogoče razložiti s tem da so ciljni potrošniki premožnejši sloj, ki je v krizah navadno manj prizadet kot srednji razred in je tako njihovo povpraševanje manj ciklično. V zadnji globalni krizi, v letu 2008, je denimo rast prodaje podjetja na letni ravni znašala 4 odstotke, medtem ko se je v 2009 znižala le za 0,8 odstotka. Nekoliko bolj se je v letu 2009 skrčil dobiček iz poslovanja, za slabih 10 odstotkov, vendar je bila rast v 2010 toliko večja. V tem letu je družba LVMH tudi presegla vse svoje dosedanje rekorde in to leto označila kot "Super Vintage Year".

V prihodnjem letu, za katerega se pričakuje ohlajanje svetovnega gospodarstva, naj bi podjetje beležilo okoli 3 odstotno rast prihodkov, izpad povpraševanja na evropskih trgih pa naj bi podjetje več kot nadomestilo z rastjo povpraševanja na trgih v razvoju (na Kitajskem se pričakuje kar 15 % rast).  Marže modnega giganta (EBIT marža) znašajo okoli 22 odstotkov, ker je primerljivo s konkurenčnimi družbami.

V preteklosti se je podjetje tudi že širilo s pomočjo prevzemov, pri tem je bil med večjimi v letošnjem letu izpeljani prevzem 50 odstotnega deleža italijanskega modnega koncerna Bulgari. Med glavnimi tveganji, ki bi utegnila ogroziti nadaljnjo organsko rast je večje kot pričakovano ohlajanje kitajskega gospodarstva (t.i. hard landing) in večji padec na evropskem trgu. Dodatno so med tveganji tudi morebitna neugodna valutna gibanja, saj podjetje kar 2/3 svojih prihodkov ustvari v tujih valutah. Delnica podjetja trenutno kotira pri 17 kratniku prihodnjega P/E, kar predstavlja  okoli 10 odstotni diskont glede na povprečje zadnjih 5-ih let. Omenjeni kazalec je nižji tudi od povprečja konkurenčnih družb, ki trenutno znaša okoli 22. Kazalec EV/EBITDA znaša 9,1 in je prav tako nižji od mediane konkurenčnih družb, medtem ko bi višje pričakovane prihodnje rasti v primeru družbe LVMH opravičevale kotacijo s premijo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja