Pred Evropo ponovno izredno zahtevno leto

Članek slika

Navkljub najdonosnejšem januarju v zadnjih 18 letih se Evropa še vedno sooča s precejšnjimi problemi.

Investitorji na kapitalskih trgih se nad preteklim mesecem prav gotovo ne morejo pritoževati. Delniški indeks MSCI All-Country World Index je zrasel za 5,8 %, kar predstavlja najboljši uvod v koledarsko leto v zadnjih 18 letih. Odlično so se odrezali tudi evropski delniški trgi, so pa med posameznimi trgi opazne precejšnje razlike. Zmagovalec v Evropi je prav gotovo nemški delniški indeks, ki se je okrepil za kar 9,5%, sledi mu švedski delniški trg z 5,1% donosom, med poraženci pa najdemo španski delniški indeks, katerega letošnja donosnost je negativna.

Pot do izboljšanja stanja javnih financ še zelo dolga

Kljub odličnemu začetku pa previdnost ni odveč. Predvsem iz Evrope še naprej prihajajo relativno slabe novice, predvsem glede stanja na področju javnih financ, pa tudi nekatere druge ekonomske statistike nakazujejo, da je pred evropskim gospodarstvom izredno težko obdobje. Iz zadnjih fiskalnih podatkov posameznih držav članic je razvidno, da je pot do izboljšanja stanja javnih financ še zelo dolga, ob povečani nevarnosti glede upada gospodarske rasti pa na kratki rok celo misija nemogoče. Lani je večini Evropskih držav uspelo nekoliko zmanjšati svoj proračunski primanjkljaj, vendar so še vedno daleč pod vzdržno ravnjo. Kot kaže je največji napredek uspelo Portugalski, ki ji je uspelo primanjkljaj prepoloviti (iz 9,2 % BDP v letu 2010 na 4,6 % v letu 2011), sledi ji Irska, katera je znižala primanjkljaj za okoli 2 % točki, medtem ko pri Italiji in Španiji ni opaznega večjega napredka. Kljub napredku Portugalske pa se nad njo še naprej zgrinjajo črni oblaki, saj so zahtevani donosi za nakup njenega dolga še vedno rekordni (takoj za Grškimi), kar bo, skupaj z neugodnimi napovedmi glede gospodarske rasti, najverjetneje rezultiralo v nedoseganju zastavljenih ciljev. Grčija, kot zadnja izmed najbolj problematičnih držav, je primanjkljaj celo povečala, in to kljub relativno ugodnemu trendu na prihodkovni strani proračuna.

Evropska unija beleži rekordno brezposelnost

Neugodni podatki prihajajo tudi iz trga delovne sile, saj Evropska unija kot celota beleži rekordno brezposelnost. V mesecu decembru se je število brezposelnih povečalo še 8. mesec zapored, stopnja brezposelnosti pa je dosegla 10,4 %, kar je največ po letu 1998. Tudi na tem področju so med posameznimi članicami velikanske razlike. Tako je denimo stopnja brezposelnosti v Nemčiji nekoliko nad 5%, v Avstriji in na Nizozemskem celo pod 5%, medtem ko je v Španiji ostala pri 22,9%, na Irskem in Portugalskem pa se je povečala na 14,5% oziroma 13,6%. Prav naraščajoča brezposelnost, upad potrošniškega zaupanja in potreba po zmanjševanju proračunskih izdatkov, prestavljajo največjo grožnjo za ohlajanje evropskega gospodarstva. Poleg tega tudi globalno povpraševanje ni posebej močno, zato je pred evropskim gospodarstvom

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Kaj pomeni konec posredovanja Feda za ceno ameriškega dolga?

01.04.2011

G. Dovč