Portoriko plačilno nesposoben

Članek slika

Portoriko je v ponedeljek plačal le okoli 630.000 dolarjev od skupaj 58 milijonov dolarjev, kolikor je znašal mesečni obrok dolga imetnikom državnih obveznic, kar pomeni, da je od ZDA odvisno ozemlje plačilno nesposobno. Portoriko se utaplja pod 70 milijardami dolarjev dolga, kar je enako letnemu bruto domačemu proizvodu.

Dolg ozemlja, ki je in ni država, imajo v rokah hedge skladi, ki neusmiljeno izčrpavajo Portoriko v času, ko je v hudi gospodarski krizi in ljudje odhajajo na delo v ZDA. Skupina 34 hedge skladov zahteva nominalno vrednost dolga, ki so ga kupili po znižani ceni, in trdi, da Portoriko lahko plača, če skrči socialno porabo.

Guverner Alejandro Garcia Padillo pravi, da to ni mogoče, saj so že zaprli 100 šol, gospodarstvo nazaduje in denarja enostavno ni. Medtem ko mrhovinarji krožijo, pa se morda Portoriku le obeta rešitev, saj se ameriški politiki zavedajo pomena glasov volivcev latinsko-ameriškega izvora. Predsedniška kandidata Hillary Clinton in Jeb Bush podpirata reforme, ki bi Portoriku dale več pravic, ki jih danes nima.

Ozemlje je res med kladivom in nakovalom. Ker formalno ni zvezna država ZDA, nima pravice do stečajne zaščite po devetem poglavju, ki omogoča prestrukturiranje dolga in drži mrhovinarje stran. Ker ni samostojna država, pa ne more po pomoč k Mednarodnemu denarnemu skladu.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja