Po ugodnih podatkih s trga dela Wall Street navzgor

Članek slika

Tečaji delnic na newyorškem Wall Streetu se v uvodnem delu današnjega trgovanja v povprečju zvišujejo. Optimizem je na borzni parket vneslo predvsem poročilo o precejšnjem padcu števila novih prošenj za nadomestilo za primer brezposelnosti v ZDA.

Industrijski indeks Dow Jones se je v prvih 10 minutah trgovanja zvišal za 0,35 odstotka na 13.391 točk. Tehnološki indeks Nasdaq je 0,70 odstotka nad izhodiščem pri 3073 točkah.

Boljše razmere na trgu dela

Ameriško ministrstvo za delo je danes razkrilo, da se je število novih prošenj za nadomestilo za primer brezposelnosti v ZDA v minulem tednu znižalo za 30.000 na 339.000, kar je najmanj v štirih letih in pol. Gre za težko pričakovan znak, da se bi lahko razmere na ameriškem trgu dela vendarle izboljšale.

Zmanjšalo se je tudi povprečno tedensko število prošenj v zadnjih štirih tednih, in sicer za 11.500 na 364.000. To je najnižja raven v zadnjega pol leta.

Ugodno poročilo sledi sredinemu, ko je ameriška vlada objavila, da so ZDA septembra zabeležile 7,8-odstotno stopnjo brezposelnosti. To je 0,3 odstotne točke manj kot avgusta in pomeni najnižjo stopnjo brezposelnosti od začetka predsedovanja Baracka Obame januarja 2009.

V zelenem tudi evropske borze

V zeleno barvo so prvič po treh zaporednih dneh padcev odete tudi najpomembnejše borze na stari celini. Analitiki pojasnjujejo, da znižanje bonitetne ocene Španije s strani Standard & Poor's (S&P) povečuje možnost, da bo španska vlada končno uradno zaprosila za finančno pomoč za reševanje državnih financ.

Dobri dve uri pred koncem trgovanja je bil indeks DAX na borzi v Frankfurtu 1,13 odstotka nad gladino, medtem ko je v Parizu CAC 40 pridobival 1,26 odstotka. Osrednji indeks londonske borze FTSE 100 se je zviševal za 0,91 odstotka, medtem ko je bil indeks najpomembnejših delnic v območju evra Eurostoxx 50 1,08 odstotka nad izhodiščem.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja