Obrestno obrestni račun – ključ do finančnega uspeha

Članek slika

Albert Einsten naj bi nekoč dejal, da je obrestno obrestni račun osmo čudo sveta. Dodal je tudi: kdor ga razume, z obrestmi zasluži, kdor pa ne, jih plača. Razumejo ga in z njim veliko zaslužijo varčevalci, ki dolgotrajno varčujejo.

Da bi razumeli obrestno obrestni račun, moramo najprej razumeti navaden obrestni račun. Predstavljajte si, da na bančni račun položite 10.000 evrov, banka pa vam obljubi 10-odstotne obresti (če kdo najde takšne pogoje na kateri koli banki, mi naj to sporoči). Po enem letu imate na računu 11.000 evrov. Obresti v višini 1.000 evrov si izplačate, glavnico pa obdržite na računu in tako ste čez leto dni spet bogatejši za 1.000 evrov. V petih letih bi na takšen način zaslužili 5.000 evrov. Če pa bi se vaš denar obrestoval po obrestno obrestnem računu, kar pomeni, da bi vsako leto poleg svoje glavnice na računu pustili tudi obresti, ki bi se prav tako kot vaša glavnica obrestovale z 10-odstotno letno stopnjo, bi v enakem obdobju zaslužili 6.453 evrov oz. kar 29 odstotkov več kot v prvem primeru. Pri daljši dobi se to razmerje eksponentno veča: po 10 letih 59 odstotkov več donosa, po 25 letih 293 odstotkov več donosa in po 40 letih kar 1.006 odstotkov več donosa. Torej bi po 40 letih imeli ob 10-odstotni letni obrestni meri pri navadnem obrestovanju 50.000 evrov (oz. 40.000 več), pri obrestno obrestnem računu pa kar dobrih 452 tisoč evrov (oz. 442.592,56 evrov več kot ste jih vložili).

Še preden se zaveste, praznujete 45. rojstni dan in nimate prihrankov

Če bi mladi ljudje, ki se prvič zaposlijo, poznali moč obrestno obrestnega računa ter se zavedali, kakšna bo njihova pokojnina čez cca 40 let, bi začeli z mesečnim varčevanjem takoj ob prvih rednih prilivih. Nekdo, ki 40 let varčuje 50 evrov mesečno, denar pa se obrestuje s 6-odstotno letno stopnjo, je ob izteku nagrajen s skoraj 100.000 evrov prihrankov, pa čeprav je vplačal samo 24.000 evrov. V tem izračunu nisem upošteval stroškov, ki se med posameznimi ponudniki razlikujejo. Seveda je v mnogih primerih tako, da povprečni petindvajsetletniki še ne razmišljajo o upokojitvi, ampak svoj prihodek “investirajo” v potovanja, zabave, avtomobile in se ne ukvarjajo z dolgoročnimi cilji. Pozneje pride na vrsto ustvarjanje družine, kupovanje nepremičnine, otroci imajo tudi svoje potrebe in zahteve, zaradi katerih je naš finančni proračun ustrezno obremenjen. Čas vedno hitreje mineva in že vam čestitajo za 45. rojstni dan. Naslednji dan preberete članek, kako bodo pokojnine čez 20 let tako nizke, da bodo takrat vaši prihodki za polovico nižji od sedanjih in si rečete: “Moram začeti varčevati. Rad bi privarčeval 100.000 evrov do 65. leta”, a ko ugotoviš, da boš moral za to nameniti 215 evrov na mesec (če se tvoj denar obrestuje s 6-odstotno letno stopnjo), se “fajn” popraskaš po glavi in si rečeš: “To bo zalogaj, ne vem, ali si to lahko privoščim”. Med tem časom pa tvoj sošolec že 20 let varčuje po 50 evrov na mesec za isti cilj, ob tem pa zaradi tega nima finančnih težav …

Kot vidite, je čas varčevanja celo pomembnejši od zneska, ki ga namenite za svoj cilj, saj bo oseba, ki bo v našem primeru 40 let varčevala, vplačala 24.000 evrov, njegov kolega, ki pa bo varčeval samo 20 let, pa bo za isti cilj namenil dobrih 51.000 evrov.

Kdaj je torej pravi čas za začetek mesečnega varčevanja za pokojnino? Če ste stari 25 let, je odgovor danes, če ste starejši, je odgovor enak, vendar bo vaš cilj z vsakim letom odlašanja veliko težje dosegljiv, obrestno obrestni račun pa za vas ne bo naredil toliko dela, predvsem pa denarja, kot bi ga lahko.

Naj bo obrestno obrestni račun vaš zaveznik!

Saša Čargo je član Naložbenega odbora in osebni finančni svetovalec VZAJEMCI SKUPINA d.o.o..V primeru vprašanj pišite na [email protected]

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja