Obresti na slovenske obveznice nad 7,7 odstotka

Članek slika

Donos do dospelosti slovenske 10-letne obveznice se zadnje dni ni spustil pod psihološko mejo sedmih odstotkov, ki po mnenju strokovnjakov na daljši rok državi ne omogoča vzdržnega zadolževanja. Danes se je zahtevana donosnost še nekoliko zvišala in se giblje nad 7,7 odstotka.

Slovenske obveznice slabše od madžarskih, španskih in italijanskih

Na elektronski borzi MTS je donos do dospelosti slovenske 10-letne obveznice okoli poldneva znašal 7,72 odstotka, kar je 0,13 odstotne točke nad četrtkovo zaključno vrednostjo. Pribitek slovenskih na referenčne 10-letne nemške obveznice znaša 6,18 odstotne točke.

S tem je letna obrestna mera na slovenske 10-letne obveznice celo nad tisto, ki jo vlagatelji zahtevajo za madžarske obveznice (7,48 odstotka), pa tudi daleč nad obrestmi na španske (6,47 odstotka) in italijanske obveznice (5,79 odstotka).

Večjih vsebinskih zadržkov glede fiskalnega pravila ni

Potem ko je v torek z delom končala delovna skupina predstavnikov parlamentarnih strank za reševanje slabih terjatev bank, je v četrtek z delom sklenila tudi delovna skupina za fiskalno pravilo. Finančni minister Janez Šušteršič je pojasnil, da večjih vsebinskih zadržkov glede izvedbe fiskalnega pravila ni, odprto ostaja le še vprašanje, ali se ga vnese tako v ustavo in izvedbeni zakon ali samo v zakon. To politično dilemo pa morajo razrešiti predsedniki parlamentarnih strank.

MF predlaga, da vlada razmisli o novih ukrepih na prihodkovni in odhodkovni strani

Šušteršič je medijem pojasnil še, da ministrstvo za finance na vlado ni poslalo nikakršnega novega zakona za uravnoteženje javnih financ niti ni vladi predlagalo, naj ga pripravi. Je pa ministrstvo predlagalo, da razmisli o novih ukrepih na prihodkovni in odhodkovni strani, o katerih vlada razpravlja. Ministrstvo po besedah Šušteršiča ocenjuje še, da je reševanje problematike slabih terjatev zunaj bank boljša rešitev od reševanja v okviru bank.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja