Newyorške borze začele s padci

Članek slika

Trgovanje na newyorških borzah se je začelo v znamenju padcev. Poročilo o stanju na ameriškem trgu dela je prineslo mešane signale, saj je brezposelnost najnižje po aprilu 2008, vendar je ameriško gospodarstvo avgusta odprlo manj novih delovnih mest od pričakovanj.

Industrijski indeks Dow Jones je v prvih 30 minutah trgovanja padel za 1,66 odstotka na 16.102 točk. Širši indeks S&P 500 se je znižal za 1,08 odstotka na 1930 točk, medtem ko je bil tehnološki indeks Nasdaq pri 4692 točkah in s tem 0,89 odstotka pod gladino.

Ameriško gospodarstvo je avgusta ustvarilo 173.000 neto novih delovnih mest, kar je manj od pričakovanj. Stopnja brezposelnosti se je medtem glede na julij znižala za 0,2 odstotne točke na 5,1 odstotka, kažejo podatki ameriškega ministrstva za delo.

Stopnja brezposelnosti v ZDA je tako na najnižji ravni po aprilu 2008, preden je ameriško gospodarstvo zdrsnilo v recesijo.

Podatki o brezposelnosti bodo med ključnimi za odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed), ki bi lahko ta mesec prvič po šestih letih zvišala ključno obrestno mero.

V četrtek je zasedal svet Evropske centralne banke (ECB), ki se ni odločil za spremembe monetarne politike. Je pa ECB nekoliko znižala napoved gospodarske rasti za letošnje in prihodnji dve leti, šibka naj bi bila tudi inflacija.

Podatki z ameriškega trga dela so precej nižje potisnili indekse na evropskih borzah. Zgodaj popoldne se je indeks FTSE 100 v Londonu zniževal za 2,22 odstotka, DAX je bil v Frankfurtu 2,71 odstotka, CAC 40 pa v Parizu 2,91 odstotka pod izhodiščem.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja