Negotov začetek novega četrtletja

Tedenski komentar

Članek slika

Prvi trgovalni dan v drugem četrtletju je zaznamovala visoka nihajnost in pesimizem na evropskih delniških trgih, do obrata je prišlo šele po objavi boljših podatkov ameriškega proizvodnega sektorja.

Negotovost  do konca tedna ni popustila, spremljali so jo padci delniških tečajev na vseh svetovnih borzah. Kljub vsemu lahko rečeno da trenutno na finančnih trgih po sprejetju reševalnega paketa za Grčijo vlada nekakšno zatišje, vendar finančne krize so kot cunami, ki je varljivo miren v enem in uničujoč v naslednjem trenutku. Zgodba evropske dolžniške krize še zdaleč ni zaključena, problem visoke brezposelnosti in nizke gospodarske rasti je v Grčiji, Španiji, Portugalski in Italiji enako aktualen kot pred štirimi meseci. In prav tukaj leži problem.

ECB: letna inflacija nad dvema odstotkoma

Predsednik evropske centralne banke (ECB), Mario Dragi, je na sredinem zasedanju po pričakovanju ključno obrestno mero pustil nespremenjeno na ravni enega odstotka.  Na novinarski konferenci je poudaril problem še vedno izjemno šibke gospodarske dejavnosti v območju evra, ter nevarnost inflacijskih pritiskov pod vplivom višjih cen energentov. Po oceni ECB naj bi letna inflacija ostala nad dvema odstotkoma. Zadnji makroekonomski podatki nakazujejo, da je evrsko območje v letošnjem letu zdrsnilo v blago recesijo. Negativen sentiment na trgu je vplival tudi na avkcijo španskih državnih obveznic. Španija pri prodaji ni bila tako uspešna kot je pričakovala, zadolžila se je  le za 2,6 milijarde EUR, ob višjem zahtevanem donosu. Donosnost 10-letnih obveznic je presegla 5,6 odstotka, kar je največ v zadnjih treh mesecih. Padec cen državnih obveznic problematičnih držav članic evropske monetarne unije pomeni višje stroške financiranja za te države. Vlagatelji so vse bolj zaskrbljeni nad javnim dolgom Španije, ki se bo po napovedih vlade letos povišal za 10 odstotnih točk na 79,8 odstotka BDP. Španskih javni dolg nezadržno raste že od prvega četrtletja leta 2008 ko je znašal 35,8 odstotka BDP. V Španiji nezadržno, že osmi mesec zapored, narašča tudi brezposelnost. Število registriranih brezposelnih je v mesecu marcu doseglo rekordnih 4,75 milijonov.

FED zaenkrat brez QE3

Zasedanje odbora za monetarno politiko ameriške centralen banke (FOMC) je minilo v čisto drugačnem vzdušju kot v začetku leta.  Pod vplivom vse očitnejših, sicer počasnih, znakov okrevanja ameriškega gospodarstva, sta od 10 članov le dva glasovala v prid nadaljnji ekspanzivni monetarni politiki FEDa.  Odločitev je presenetila trge, saj je predsednik ameriške centralne banke Bernanke prejšnji teden namignil na možnost novega, že tretjega, stimulativnega ukrepa. Stopnja brezposelnosti v ZDA še vedno ostaja visoka. FED v svojih napovedih ne pričakuje da bi letos stopnja brezposelnosti lahko padla pod 8 odstotkov. Februarska stopnja je dosegla 8,3 odstotka, centralna banka pod vplivom počasnega okrevanja gospodarstva napoveduje njeno zelo počasno zniževanje. Za v petek napovedano objavo podatka o marčevski stopnji brezposelnosti analitiki pričakujejo stanje brez sprememb v primerjavi z februarskim podatkom ali celo rahlo izboljšanje. Zaradi velikonočnih praznikov je v petek večina delniških trgov v Evropi in ZDA zaprtih, Evropski delniški trgi bodo s trgovanjem pričeli v torek, metem ko bodo borze v ZDA odprte že v ponedeljek.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Trgi v pričakovanju FED-ovega drugega kroga kvantitativnega sproščanja

29.10.2010

I. F. Brajdih