Nafta v Aziji navzdol

Članek slika

Cene nafte so se danes v azijskem trgovanju znižale. Trgovci po navedbah analitikov pričakujejo odločitev ameriške centralne banke Federal Reserve (Fed) glede dviga obrestnih mer.

Za 159-litrski sod teksaške lahke nafte z dobavo v oktobru je bilo treba danes v Aziji odšteti 45,71 dolarja, kar je 34 centov manj kot v petek. Oktobrske terminske pogodbe za nafto brent so se pocenile za 38 centov na 49,23 dolarja.

Trgovci z nafto po objavi avgustovskih podatkov o razmerah na trgu dela v ZDA z zanimanjem pričakujejo odločitev Feda glede dviga obrestnih mer. Ameriško ministrstvo za delo je namreč v petek sporočilo, da je gospodarstvo avgusta ustvarilo 173.000 novih delovnih mest, kar je manj od pričakovanj.

Število novo ustvarjenih delovnih mest se je sicer julija povečalo, stopnja brezposelnosti pa je padla na 5,1 odstotka, kar je najnižje po aprilu 2008.

Avgustovski podatki o novih delovnih mestih v ZDA so bili zadnji pomembnejši gospodarski podatki pred zasedanjem Feda 16. in 17. septembra, na katerem bodo centralni bankirji odločali, kako naprej.

Ameriški finančni trgi v ZDA so sicer danes zaradi državnega praznika zaprti.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja