Mobius: Sentimentalni razlogi za padec cen nafte

Članek slika

Investicijski guru Mark Mobius pravi, da za zadnji padec cen nafte ni kriva prenasičenost trga. Dodaja še, da se bo trend padanja kmalu končal.

"Če pogledate na ponudbo in povpraševanje v zadnjih 20 letih, je bila rast v povprečju enoodstotna. Ampak znotraj vsakega leta je prihajalo do odstopanj v višini 5 odstotkov," pravi Mobius, predsednik Templeton Emerging Markets Group, ki upravlja več kot 880 milijard dolarjev sredstev vlagateljev. "Razlog za padec je sentimentalne narave in nima povezave s ponudbo in povpraševanjem," še dodaja.

"Nihče ni strokovnjak za nafto, niti največja imena v industriji. Sedim v več nadzornih svetih naftnih podjetij in so njihove napovedi popolnoma napačne. Prav nihče ni predvidel cene pod 50 dolarji," pravi Mobius.

Čeprav predsednik Templeton Emerging Markets Group ne namerava znižati svoje izpotavljenosti do naftnih podjetij v primeru nadaljnjega padca cen, opozarja vlagatelje, naj bodo pri investiranju vseeno previdni. "Nihajnost bo ostala na visoki ravni," še dodaja.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja