Mešani občutki po objavi kitajskih ekonomskih statistik

Članek slika

Objavljene ekonomske statistike za april, ki kažejo stanje kitajske gospodarske aktivnosti, so postregle z mešanimi občutki.

Inflacija je velik problem kitajske centralne banke

Indeks cen življenjskih potrebščin je v mesecu aprilu znašal 5,3% glede na primerljivo lansko obdobje, medtem ko je v marcu znašal 5,4 %. Čeprav se je stopnja inflacije nekoliko umirila, pa je pomembno vedeti, da je bila nekoliko nad pričakovanji analitikov. Napovedi kažejo, da bo inflacija v naslednjih mesecih naraščala in v poletnih mesecih dosegla letošnji vrh. Prav zaradi naraščajoče inflacije pričakovanja o nadaljevanju restriktivne monetarne politike ostajajo, nekateri analitiki pričakujejo, da bo centralna banka letos primorana še dvakrat povišati referenčno obrestno mero. Prav preteča inflacija, ki je že dalj časa očitna težava večine razvijajočih držav, je glavni makroekonomski razlog za letošnje zaostajanje delniških indeksov razvijajočih držav v primerjavi z indeksi razvitih držav. Razlika v donosnosti je do sredine tega tedna presegla 5 odstotnih točk.

Skrbi povzročajo tudi podatki o višini industrijske proizvodnje

Nekoliko večje skrbi so povzročili objavljeni podatki o višini industrijske proizvodnje, ki nakazujejo, da se utegne visoka rast, ki smo ji priča od konca lanskega leta, postopno ohladiti. Rast je v aprilu znašala 13,4% glede na primerljivo obdobje lani, medtem ko je povprečje napovedi analitikov znašalo 14,6%. Na umirjanje je najbolj vplivalo upočasnjevanje v avtomobilski proizvodnji. Izvoz je ne mesečnem nivoju beležil rast v višini 2,3%, medtem ko domača potrošnja beleži 1,9% mesečno rast oziroma 17,1% glede na primerljivo obdobje lani. Na domačo potrošnjo je neugodno vplival padec prodaje avtomobilov v višini 4,7%, nekoliko nepričakovano pa se je močno okrepila ostala domača potrošnja.

Investicije v stalna sredstva nad pričakovanji

Nad pričakovanji so bile tudi investicije v stalna sredstva, ki so se glede na primerljivo obdobje lani povečale za 25,4%, kar je za 0,5 odstotne točke nad povprečjem napovedi. Najvišjo rast izkazujejo investicije v nepremičnine in sicer 34,3% na letnem nivoju, zavidljivo rast pa beležijo tudi investicije v infrastrukturo. Če vemo, da poizkuša centralna banka z restriktivno politiko vplivati tudi na nepremičninski trg, visoka rast investicij nakazuje, da pri tem ni v celoti uspešna.

Močno se je zmanjšalo povpraševanje po surovinah

V aprilu se je močno znižalo tudi povpraševanje po surovinah, katere Kitajska večinoma uvozi. Čeprav vse skupine, z izjemo bakra, izkazujejo vrednostno rast, pa je ta predvsem posledica rasti cen surovin. Količinski uvoz se je namreč močno znižal, najbolj uvoz bakra ter aluminija.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja