Letošnji začetek borznega leta manj optimističen

Članek slika

Prvi letošnji trgovalni dan na svetovnih delniških trgih se je začel bistveno manj spektakularno kot lani, ko so se delnice že prvi dan v povprečju zvišale za več kot dva odstotka in solidno tlakovale pot tako imenovanemu januarskemu učinku nadpovprečne rasti.

Evropski delniški indeksi so tako leto začeli večinoma v rdečih številkah. Trgi v Aziji so sicer postregli z različno sliko, v povprečju pa so beležili negativne donose. Indeks MSCI Asia Pacific, ki ne vključuje Japonske, kjer se borze odprejo šele v ponedeljek, se je namreč znižal za 0,8 odstotka. Nekoliko bolj so bili s prvim trgovalnim dnevom zadovoljni lastniki žlahtnih kovin. Zlato in še posebno srebro sta tako pridobila nekoliko vrednosti, kar pa je le slaba tolažba po lanskem krepkem padcu.

Dober začetek leta Ljubljanske borze

Leto je pozitivno začela tudi Ljubljanska borza, saj se je vrednost indeksa SBI TOP zvišala za 0,4 odstotka. Tudi prve letošnje makroekonomske statistike ponujajo raznoliko sliko. Obseg industrijske proizvodnje v evrskem območju je dosegel pričakovanja analitikov. Obseg se je v decembru povečal celo najbolj od maja 2011, tudi tokrat predvsem na krilih vodilne ekonomije Evropske unije Nemčije.

Industrijska proizvodnja se še naprej krči v Franciji, tokrat že dvaindvajseti mesec zapored, na Kitajskem pa je rast nekoliko zaostala za pričakovanji analitikov. Zaupanje potrošnikov se v ZDA še naprej krepi, tudi na krilih rasti nepremičnin.

Najvišja rast nepremičninskega trga ZDA

Po zadnjih podatkih ameriški nepremičninski trg namreč beleži najvišjo rast v zadnjih sedmih letih. Udeleženci na borznem parketu danes pričakujejo tudi podatke o obsegu ameriške proizvodnje, analitiki pa pričakujejo nekoliko slabše podatke glede na rekordni pretekli mesec. Med posameznimi borznimi družbami velja izpostaviti italijanski Fiat, ki je v dopoldanskih urah zrasel celo za 16 odstotkov. Iz družbe so namreč sporočili, da so se dogovorili o nakupu preostalega deleža v Chrysler Group, s čimer se dokončno odpirajo možnosti dejanske združitve obeh družb.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja