Lahko doleti tudi vas - da ne bo prevelikega finančnega šoka!

Članek slika

Časi, ko je bila zaposlitev in posledično njena ohranitev nekaj samoumevnega so minili. Sedaj velika večina zaposlenih že lep čas ne ve, kako dolgo jih bodo delodajalci še potrebovali in kdaj bodo pristali na cesti. Deloma se lahko pred finančnim polomom ob izgubi službe zaščitimo tudi z zavarovanjem za primer brezposelnosti.

Zanimanje diktirajo negotove gospodarske razmere

Zavarovanje za primer brezposelnosti nudi nadomestilo za primer brezposelnosti zavarovancu v primeru izgube redne zaposlitve za nedoločen čas, zaradi odpovedi pogodbe o zaposlitvi delodajalca iz poslovnih razlogov, ter mu pomaga ohraniti dotedanji življenjski standard in tako blaži občasna nihanja na trgu delovne sile, s katerimi se lahko sooči posameznik. Zavarovanje za primer brezposelnosti v Sloveniji trenutno ponujajo tri zavarovalnice. Generali v okviru omenjenega zavarovanja svojim zavarovancem ponuja mesečno nadomestilo za največ šest mesecev, zavarovalnici Adriatic Slovenica in Triglav pa ponujata zavarovanje posojila ob izgubi zaposlitve. Če so še lani Zavarovalnice poudarjale, da povečanega povpraševanja po tem produktu ni, nam letos že potrdijo vse večjo zanimanje med zavarovanci.

Zavarovanje kredita

Zavarovalnica Triglav in Adriatic Slovenica na tem področju tržita zavarovanje, ki krije rizik kreditojemalca pred nezmožnostjo plačevanja kredita zaradi izgube zaposlitve, trajne invalidnosti ali smrti kreditojemalca. Na Adriatic Slovenici povedo, da je to bistveno drugačno zavarovanje kredita, kot smo ga v Sloveniji poznali do sedaj. Omenjeno zavarovanje namreč ščiti kreditojemalca, in ne banke, kot je to značilno za ostala zavarovanja, ki jih moramo skleniti ob sklepanju kredita, pa naj si bo to s plačilom premije zavarovalnici, hipoteke ali poroka. Adriatic Slovenica zavarovancu s sklenjenim omenjenim zavarovanjem v primeru izgube zaposlitve krije 12, 18, ali 24 obrokov kredita (odvisno od višine premije). Zavarovalnica Triglav pa v tem primeru krije ali obresti, zapadle v času, ko se kreditojemalec dogovori z banko za odlog plačila (moratorij) na odplačevanje kreditnih obveznosti (največ 6 mesecev), ali pa obroke (anuitete), zapadle v plačilo v času, ko je brez zaposlitve (največ 6 obrokov).

Izredna odpoved delavca ne pride v poštev

Glede na to, da se vse več delavcev znajde v situaciji, ko ne dobijo odpovedi iz poslovnih razlogov, prav tako pa njim delodajalec ne izplačuje plač, smo zavarovalnice povprašali, kako je z koriščenjem zavarovanja za primer brezposelnosti v primeru, ko zavarovanec poda izredno odpoved pogodbe o zaposlitvi zaradi neizplačevanja plač. Njihov odgovor pa je sila preprost: Odpoved mora biti redna in iz poslovnih razlogov na strani delodajalca. Pogoj za izplačilo mesečnega nadomestila pa je tudi, da je bil zavarovanec pred izgubo zaposlitve pri istem delodajalcu v RS zaposlen za nedoločen čas ter polni delovni čas neprekinjeno vsaj leto dni ter da ni v odpovednem roku.

Zavarovalnina se ne izključuje z nadomestilom Zavoda

Izplačilo nadomestila za primer brezposelnosti s strani zavarovalnice ne vpliva na pravice oziroma izplačilo nadomestila, ki ga zavarovancu izplača Zavod za zaposlovanje. Prejemanje zavarovalnine iz naslova zavarovanja za brezposelnost je neodvisno od morebitnega prejemanja denarnega nadomestila za čas, ko je oseba kot brezposelna oseba vpisana na zavodu za zaposlovanje v evidenci brezposelnih oseb. Vendar, kot povedo na zavarovalnici Generali, se višina obveznosti zavarovalnice presoja glede na višino mesečnega nadomestila, ki je navedeno na zavarovalni polici, mesečno nadomestilo zavarovalnice pa ne more biti višje od nadomestila, ki ga zavarovancu izplača Zavod za zaposlovanje v prvem mesecu brezposelnosti.

Premije že za manj kot 20 evrov mesečno

Višino premije pri zavarovanju za primer brezposelnosti določajo zavarovanci sami. Odvisna je namreč od višine dogovorjenega mesečnega nadomestila in tudi poklica zavarovanca. Željam zavarovancev se prilagaja tudi način plačila, ki se lahko izvaja mesečno, četrtletno, polletno ali pa enkrat letno. Na zavarovalnici Generali podajo primer, da se za brezposelnost želi zavarovati 30-letni moški, ki zavarovanje sklepa za obdobje enega leta z avtomatskim podaljševanjem, si bo s plačilom mesečne premije 15,98 evrov zagotovil mesečno nadomestilo v višini 500 evrov. Nadomestilo bo prejemal največ šest mesecev oziroma dokler se ne bo ponovno zaposlil.

Postopki izplačila zavarovalnine

Zavarovanec je dolžan izkazati, da mu je bila odpovedana pogodba o zaposlitvi iz poslovnih razlogov na strani delodajalca, ter da je vpisan v evidenco brezposelnih oseb na Zavodu za zaposlovanje. V primeru da gre za zavarovanje kredita za primer brezposelnosti pa mora zavarovanec predložiti potrdilo banke, kjer ima kredit, o višini mesečne obveznosti oz. dogovor o odlogu odplačila obveznosti, če zavarovalnica krije samo obresti. Dokumentacijo v tem primeru zavarovanec dostavi banki oz. pri njej poda prijavo. Vsi ostali postopki v zvezi z izplačilom zavarovalnine, pa se urejajo na zavarovalnici.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja