Kreditni krč med najpomembnejšimi izzivi tudi v prihodnje

MDS o ključnih tveganjih svetovnega gospodarstva

Članek slika

Najnovejše poročilo o finančni stabilnosti, ki ga je Mednarodni denarni sklad (MDS) izdal v začetku tega tedna, opozarja na ključne dejavnike tveganja glede okrevanja svetovnega gospodarstva.

Med njimi izstopa predvsem evropska dolžniška kriza, poročilo pa se med drugim ukvarja tudi s težavami zaradi visokih cen nafte, posledic podaljševanja življenjske dobe prebivalstva v razvitih državah in zniževanja števila varnih vrednostnih papirjev. Poročilo bo služilo tudi kot osnova na srečanju držav G20, ki bo konec tega tedna v Washingtonu, katerega osnovna tema bo povečanje razpoložljivih sredstev namenjenih za preprečevanje dolžniške krize.

Revidirane napovedi svetovne gospodarske rasti

Sklad je nekoliko revidiral napovedi glede svetovne gospodarske rasti in sicer iz 3,3 odstotka na 3,5 odstotka v letu 2012 in iz 4,0 odstotka na 4,1 odstotka v letu 2014. Revizija napovedi temelji na izboljšanju napovedi za ameriško gospodarstvo in nekoliko nižjemu padcu aktivnosti v evro območju. V evro območju MDS najvišje znižanje obsega rasti v letošnjem letu sicer napoveduje Grčiji in Portugalski, recesijo pa napoveduje tudi Italiji in Španiji, katerima napoveduje upad gospodarske aktivnosti za približno 2 odstotka. V primerjavi z jesenskim poročilom makroekonomska tveganja ocenjuje za nespremenjena, z ukrepi centralnih bank se je sicer nekoliko zmanjšalo kreditno tveganje držav, povečalo pa tveganja upada ekonomske aktivnosti. Kljub obsežnim intervencijam Evropske centralne banke nespremenjeno ostaja tudi finančno tveganje, predvsem zaradi poslabšanja pogojev posojanja komercialnih bank. Nekoliko se je znižalo tržno in likvidnostno tveganje, predvsem zaradi 3-letnega financiranja komercialnih bank s strani ECB, posledično se je okrepil tudi odnos do tveganja, ki se izraža predvsem v povečevanju izpostavljenosti do trgov v razvoju.

Kreditni krč ostaja med najpomembnejšimi izzivi tudi v prihodnje

Kreditni krč ostaja med najpomembnejšimi izzivi tudi v prihodnje, saj se bodo morale evropske banke zaradi primanjkljaja kapitala v naslednjih letih precej razdolžiti. Po ocenah MDS bi se evropski bančni sektor do konca leta 2013 lahko skrčil za 2.000 milijard EUR oziroma 7 odstotkov celotne bančne aktive. Približno eno četrtino tega iz naslova zmanjšanja kreditne izpostavljenosti, preostanek pa iz naslova prodaje vrednostnih papirjev in sredstev, ki ne predstavljajo osnovne bančne dejavnosti. Sinhrono in pospešeno dezinvestiranje ima lahko izjemno negativne posledice predvsem na gospodarsko rast (preko razpoložljivost kreditiranja) in cene posameznih naložbenih razredov. Oboje skupaj pa je najmanj, kar bi si ranjena Evropa v tem trenutku želela.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja