Kitajska z rekordnim mesečnim znižanjem deviznih rezerv

Članek slika

Kitajske devizne rezerve so se avgusta znižale za rekordnih 93,9 milijarde dolarjev na 3560 milijard dolarjev, je danes sporočila kitajska vlada. Peking je dolarje prodal v podporo juanu po pretresih, ki jih je povzročila nenadna devalvacija kitajske valute.

Avgust je bil četrti zaporedni mesec, v katerem so se devizne rezerve znižale, kažejo podatki kitajskega državnega organa za tuje valute SAFE.

Kitajske devizne rezerve, sicer še vedno daleč najvišje na svetu, so na najnižji ravni od avgusta 2013. V vmesnih letih je Kitajska kupovala dolarje, da bi upočasnila rast vrednosti juana, poroča AFP.

Kitajska je prejšnji mesec nepričakovano devalvirala juan, kar je prispevalo k pretresom na svetovnih trgih, ki so jih sprožile skrbi glede ohlajanja kitajskega gospodarstva.

Kitajski statistični urad je danes popravil oceno lanske gospodarske rasti s 7,4 na 7,3 odstotka. Nazadnje je bila rast tako nizka leta 1990, ko je dosegla 3,9 odstotka.

Urad letno gibanje BDP preračunava trikrat letno, končno oceno rasti za leto 2014 pa bo objavil v začetku prihodnjega leta.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja