Kapital se seli v rastoče države

Upravljavci skladov stavijo na delnice

Članek slika

Svetovni kapitalski trgi tudi junija rastejo. Vsi pomembnejši naložbeni razredi letos izkazujejo pozitivno donosnost.

Med donosnejšimi je po dolgih letih spet Slovenija

Med donosnejšimi borznimi trgi je po dolgih letih spet Slovenija, saj letošnja rast indeksa SBI TOP, ki ga sestavlja sedem največjih slovenskih javnih družb, znaša nekoliko več kot 18 odstotkov. Od družb, ki sestavljajo indeks, imajo le delnice Mercatorja negativen donos, največ se je povečala vrednost delnic Pozavarovalnice Sava, Petrola in Gorenja. Rast slovenskega borznega trga lahko pripišemo predvsem napovedani privatizaciji ter delni sanaciji in stabilizaciji bančnega sistema.

Nadaljuje se trend rotacije kapitala v regijo rastočih držav

Med razvitimi svetovnimi delniškimi trgi najvišjo donosnost spet izkazuje ameriški delniški trg, se pa trgi gibljejo zelo usklajeno. Podobna slika je tudi na trgu dolžniških vrednostnih papirjev. Nadaljuje se trend rotacije kapitala v regijo rastočih držav, s čimer so obveznice teh držav postale najdonosnejši naložbeni razred. V Evropi nadpovprečno rast izkazuje segment državnih obveznic, predvsem na račun perifernih držav (Španija, Portugalska, Italija, Irska), visoko donosnost imajo tudi obveznice s podpovprečno boniteto izdajateljev.

Upravljavci skladov optimistični

Tudi sicer so pričakovanja med udeleženci na kapitalskih trgih zelo optimistična. Tako vsaj kaže redna mesečna anketa, ki jo je prejšnji teden izvedla investicijska banka Bank of America Merrill Lynch med 223 upravljavci, ki skupaj upravljajo 580 milijard ameriških dolarjev premoženja. Več kot 75 odstotkov anketiranih upravljavcev meni, da se bo svetovno gospodarstvo v prihodnjih dvanajstih mesecih še povečalo, večina jih pričakuje tudi krepitev ameriškega dolarja. Inflacijska pričakovanja ostajajo nizka, so se pa pretekli mesec nekoliko okrepila.

Med glavnimi tveganji so še vedno ohlajanje kitajskega gospodarstva, geopolitična tveganja ter možnost deflacije v Evropi. Optimističnim pričakovanjem sledi tudi alokacija sredstev, saj so prejšnji mesec upravljavci investicijskih skladov na globalni ravni še povečali izpostavljenost do delniških naložb. Najbolj so izpostavljeni večinoma cikličnim sektorjem, kot so tehnologija, zdravstvo, energija, industrija in finančne storitve, medtem ko najbolj poduteženi sektorji ostajajo javna preskrba, osnovne potrošne dobrine, telekomunikacije ter surovine.

Geografsko gledano se povečuje alokacija sredstev na razvijajoče trge ter Japonsko, izmed sektorjev pa zaznavajo največje prilive sektorji materialov, energije in telekomunikacij. Izpostavljenost se znižuje v sektorjih industrija, javna preskrba, zavarovalništvo ter tehnologija, investitorji pa se umikajo tudi iz naložb s fiksnim donosom.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja