Kam investirajo najbogatejši?

Članek slika

Bogati ljudje so v zadnjih letih postali še bogatejši ter številčnejši. Bogataši so definirani kot osebe z več kot milijon dolarjev likvidnega neto premoženja (nepremičnin ne upoštevamo).

Globalno okrevanje gospodarstva je število milijonarjev na naši obli lani povečalo za 6,7 odstotka, kar pa je najmanj v zadnjih petih letih. Njihovo premoženje je v lanskem letu zraslo za 7,2 odstotka. Zanimiv je tudi podatek, da je število bogatih ljudi v regiji Azija - Pacifik lani preseglo število posameznikov v Severni Ameriki. Teh je približno 4,7 milijona.

Tudi obeti ostajajo optimistični, saj napovedi do leta 2017 kažejo letno rast premoženja več kot sedmih odstotkov. Skupno premoženje v lasti najbogatejših zemljanov bo preseglo 70 bilijonov dolarjev. Ogromna številka, ki si jo težko predstavljamo. To je skoraj petkrat toliko, kot ustvari celotna Evropska unija v enem letu. Njihove naložbene odločitve so v lanskem letu postale še bolj optimistične, kar se vidi v večji alokaciji njihovega premoženja, namenjenega delniškim naložbam. Te odločitve kažejo, da lahko tudi v prihodnjih letih pričakujemo relativno mirno sliko v največjih svetovnih gospodarstvih in tudi na delniških trgih. Največja ovira in negotovost ostaja znotraj Evropske unije, kjer deflacija in nekoliko bolj zaostrene politične tenzije prinašajo malo manj priljubljeno regijo za investiranje. Izpostaviti je treba tudi Indijo, kjer je število milijonarjev in njihovo bogastvo v preteklih letih raslo v rangu nekaj odstotkov. Lani pa je doživelo preporod, saj se je število milijonarjev povečalo za 26 odstotkov, njihovo premoženje pa kar za 28 odstotkov. Vidimo, da so lanske volitve v Indiji predstavljale prelomno točko, saj je država postala veliko prijaznejša za podjetnike. Poleg tega je tudi monetarna politika pripomogla k pozitivnejšemu razpoloženju vlagateljev. Če prištejemo še nižjo ceno nafte, saj Indija uvozi kar 70 odstotkov, vidimo, zakaj je Indija trenutno izredno priljubljena tako med domačimi kot tudi tujimi investitorji. Dejanja najpremožnejših kažejo, da bo tako ostalo tudi v prihodnjih letih. Nekoliko se je ustavila rast na Kitajskem, kjer je gospodarska rast trenutno pod pritiskom. Transformacija ekonomije od kapitalsko intenzivne v bolj storitveno še vedno poteka. Prilagoditev ni enostavna in bo prinesla različne šoke.

Vidimo, da so najbogatejši prebivalci postali bolj optimistični glede prihodnosti, kar kažejo njihove naložbene odločitve. V nekaterih regijah je zaznati nekoliko bolj previden ton, drugje pa pravi razcvet. Vsekakor je dobro spremljati kaj ta naložbeni razred počne s svojim denarjem, saj pred investiranjem pridobijo veliko informacij. Trenutno tako lahko zaznamo relativno optimistično sliko glede prihodnosti.

David Zorman je upravitelj premoženja KD Skladi.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja