Kako navaditi Kitajce, da bodo pili kavo?

Članek slika

Starbucks je že marsikateremu slovencu poznana veriga kavarn, katerih ponudba presega zgolj kavo. Razteza se tudi na svežo hrano, pekovske izdelke in solate, tako da so nekatere njihove večje kavarne že bolj podobne restavracijam s hitro prehrano.

Poslovni model podjetja je precej enostaven in lepo ga je povzel Howard Schultz, trenutni predsednik uprave, kateremu se pripisuje velik uspeh za obrat v poslovanju, ki ga je Starbucks dosegel v zadnjih letih. Pravi, da Starbucks skuša razširiti navado pitja kave na trge, kjer še ni ustaljena.

Izjemno uspešno v zadnjih letih

Pri izpolnjevanju poslovnega modela so bili v zadnjih dveh letih izjemno uspešni. 2009 se je njihovo poslovanje zaradi prehitre širitve in neobvladovanja stroškov nekoliko poslabšalo, v 2010 in 2011 pa je podjetje spremljala hitra rast prihodkov. Le-ta je znašala v 2010 skoraj 10% v 2011 pa 9%. Pri presojanju te rasti je potrebno imeti v mislih, da je Starbucks že 36 mrd veliko podjetje, poleg tega pa je potrebno še upoštevati, da je višanju prihodkov sledila rast marž in dobičkonosnost podjetja. EBITDA marža se je dveh letih namreč povzpela iz 13,67% na 17,73% čisti dobiček pa iz 390,8 mio USD v 2009 na 1248 mio USD v 2011. Precejšen del te rasti je bil organski, saj se je v tem času izboljšala tudi prodaja obstoječih trgovin. To pomeni, da Starbucks ni generiral svojo rast le s prevzemi in odpiranjem novih trgovin, pač pa so njegove obstoječe trgovine poslovale uspešneje.  Rast prodaje obstoječih trgovin je znašala 7% v 2010 in 8% v 2011. Napovedi so tudi spodbudne za prihodnje leto, saj analitiki pričakujejo precej višje prihodke (13,6%), višji EBITDA (26%) , skok EBITDA marže na 19,71% ter višji dobiček (12,8%). Donos na kapital naj bi tako v letu 2012 dosegel skoraj 30%.

Obeti za nadaljnjo rast so odlični

Obeti za nadaljnjo rast so torej odlični, se pa je potrebno vprašati, če niso pričakovanja nekoliko preoptimistična, saj je Starbucks že ogromno podjetje. Argumenti, ki govorijo v prid rasti podjetja so vendarle zelo prepričljivi. Starbucks ima namreč možnosti za rast tako geografsko kot produktno. Čedalje bolj uspešni so na kitajskem trgu, ki je po besedah njihovega finančnega direktorja, tudi bolj dobičkonosen od ameriškega. Kitajska bo po vsej verjetnosti postala njihov največji tuji trg in prehitela Veliko Britanijo, Japonsko in Tajvan. Produktno gledano pa ima Starbucks možnosti za širitev znotraj t.i. »single serve« segmenta. »Single serve« segment se nanaša na kavo, ki se v obliki kapsul in tabletk skupaj z kavnimi avtomati prodaja večinoma podjetjem. Ta segment dosega nadpovprečno visoke stopnje rasti, že sedaj pa naj bi bil v ZDA vreden okoli 4 mrd USD.

Pričakovanja glede rasti podjetja po mojem mnenju niso pretirana. Tudi cena delnice jih potrjuje, saj vztrajno raste že od začetka leta 2009.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja