Kaj se dogaja s Krko?

Članek slika

Pretekli teden so se nadaljevale slabe makroekonomske novice. Naročila in prodaja upada, brezposelnost pa narašča. Posledično tudi ni čudno, da sentiment potrošnikov in vlagateljev ni dober. Posledično tudi ni čudno, da delniške indekse še naprej vidimo večinoma rdeče obarvano.

V preteklem tednu je sicer ameriški S&P500 upadel za 3 odstotke, nemški DAX za 4,6 odstotka, indeks trgov v razvoju pa za 0,9 odstotka. Junij se torej ni začel najbolje, a ko bo dosežena točka splošnega pesimizma med vlagatelji, potem ponavadi sledi pozitiven preobrat.

Doma so se nadaljevale objave rezultatov

Zavarovalnica Triglav je doživela upad bruto premij za 2,5 odstotka. Toda kljub temu so z nadaljnjo racionalizacijo stroškov, boljšim rezultatom iz naložb ter zaradi nižje efektivne davčne stopnje uspeli povišati čisti dobiček za skoraj 10 odstotkov glede na isto obdobje preteklega leta. Tako so ustvarili čisti dobiček v višini 17 milijonov evrov in so s tem na dobri poti svojega načrta za skoraj 61 milijonski dobiček. Še boljše rasti pa je dosegla Pozavarovalnica Sava, kjer pa vseeno lahko pričakujemo umiritev do konca leta. Bruto premije so namreč v prvem četrtletju zrasle kar za 11,3 odstotka glede na isto obdobje preteklega leta, pri tem pa je predvsem rasel posel pozavarovalništva na tujih trgih. To je zelo pozitivno, ključno tveganje pa je morebitno znižanje bonitetne ocene Slovenije in posledično tudi pozavarovalnice. Čisti dobiček se je več kot podvojil in je znašal 4 milijone evrov, krepko bolje od naših pričakovanj.

Ameriški skladi prodajali deleže v Krki

Na žalost pa sentiment na domačem trgu ostaja relativno slab. Razlog je tudi v padanju cene delnice Krke. Razlog za to pa je predvsem v prodajanju pozicij s strani nekaterih ameriških skladov, ki obenem prodajajo tudi madžarskega generika. Težko je sklepati o motivih za njihovo prodajo, a torej ni nujno, da je razlog vezan zgolj na specifične dejavnike Krke. Vsaj deloma je lahko torej razlog v pesimizmu glede Evrope ter pesimizmu glede farmacevtov v regiji. Je pa dejstvo, da je trenutna likvidnost slovenskega trga tako nizka, da lahko en večji kupec ali prodajalec močno vpliva na tečaj. Ravno zato je trenutno dogajanje lepo opozorilo vlagateljem, ki imajo portfelj preveč izpostavljen posamezni delnici. Sicer delnica Krke po novem prinaša 3,6 odstotno dividendno donosnost, multiplikator dobička pa znaša nizkih 9,1. Na teh nivojih je bila cena delnice nazadnje konec leta 2005. S tega se zdi delnica poceni, a po drugi strani se je tudi rast dobička umirila. Je pa treba obenem omeniti, da je Krka ponovno začela z odkupom lastnih delnic.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja