Kaj lahko pričakujemo v letu 2012?

Članek slika

Če ste v člankih pred tedni zabeležili napovedi glede ciljnih vrednosti S&P 500, ki so jih izrazili tuji analitiki, pa smo zdaj tudi sami podali napoved.

Minuli teden so trgi nadaljevali rast, saj je S&P 500 zrasel za 2 odstotka, DAX za 4,3 odstotka, indeks trgov v razvoju MSCI EM pa za 4,4 odstotka. Še domači indeks je zrasel za odstotek in pol. Je pa korekcijo doživela cena nafte, proti koncu tedna se je evro okrepil glede na ameriški dolar.

"S&P 500 vidimo konec leta pri 1385 indeksnih točkah"

Če ste v člankih pred tedni zabeležili napovedi glede ciljnih vrednosti S&P 500, ki so jih izrazili tuji analitiki, pa smo zdaj tudi sami podali napoved. S&P 500 vidimo konec leta pri 1385 indeksnih točkah, torej dobrih pet odstotkov več od trenutnih vrednosti in dva odstotka višje od povprečja tujih analitikov. Potencialen donos je majhen, še posebno če upoštevamo vmesno volatilnost dolarja v primerjavi z evrom ter dejstvo, da je indeks že samo v prvih treh tednih januarja zrasel za slabih 5 odstotkov. Po drugi strani so pomembna značilnost trga pretirane reakcije, tako da bi lahko med letom videli indeks tako višje kot precej nižje od naše vrednosti. Skratka, pomemben dejavnik pri investicijskih odločitvah bo čas vstopa in izstopa iz naložbe in pristop tipa kupi in drži najbrž tudi letos ne bo obrodil zadovoljivega donosa.

Z vidika panog se nam zdijo zanimivi telekomunikacijska podjetja z visoko dividendno donosnostjo, posamezna farmacevtska podjetja, tehnologija ter tudi delnice podjetij, ki so izpostavljena segmentu luksuznih dobrin.

Še vedno je mogoče občutiti zaskrbljenost glede domačega trga

Še vedno je mogoče občutiti zaskrbljenost glede domačega trga, pri čemer pa ni toliko težav pri vrednotenjih in dobičkih kot v splošnem negativnem sentimentu in likvidnostnih težavah posameznih vlagateljev. Rešitve teh zagat so sicer na voljo, a jih Slovenci v imenu nacionalnih interesov in drugih podobnih zgodbic ne želimo sprejeti. Obenem se še naprej čaka na novo vlado, kar povzroča dodatno negotovost.

Je pa rezultate za leto 2011 objavila Krka, napovedi za leto 2012 pa Mercator. Dobiček Krke je v preteklem letu znašal 162 milijonov evrov, prihodki pa so zrasli za 6 odstotkov. Prodaja jim je zrasla predvsem v zahodni in vzhodni Evropi, medtem ko jim je v srednjeevropski regiji in Sloveniji celo upadla. Rezultati so popolnoma v skladu z napovedmi, brez večjih presenečenj, s tem vrednotenja ostajajo relativno nizka, a manjka signal, ki bi spremenil gibanje cene delnice. Mercator pa nas je na drugi strani razočaral s slabimi rezultati za zadnje četrtletje minulega leta in nizkimi napovedmi glede čistega dobička v letu 2012. Ta naj bi znašal v letu 2012 le slabih 16 milijonov evrov ob trimilijardni prodaji, zmanjšali naj bi tudi dividende. Multiplikator dobička za leto 2012 naj bi bil torej pri visokih 35, SBI TOP pa ima po naših napovedih taisti kazalec pri 11,5.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja