Je sedaj pravi čas za vlaganje prihrankov v naložbe?

Članek slika

Kdor vsaj malo spremlja dogajanje na finančnih trgih, je v zadnjem času zagotovo velikokrat slišal ali prebral naslednje besede: inflacija, dvig obrestnih mer, vojna v Ukrajini, težave z dobavnimi verigami, recesija, novi val koronavirusa in še lahko naštevam besede, ki ne delujejo nič kaj preveč vzpodbudno za nekoga, ki se je odločil, da bo denar, ki ga ima na banki, vložil v naložbene razrede, kjer naj bi pričakovano dobil več.

Pa je res vse tako črno, kot je videti na prvi pogled? Če beremo raznorazne portale, ki so najbolj priljubljeni pri povprečnemu uporabniku spleta, potem je odgovor pritrdilen. Vendar so ti isti mediji v preteklosti že velikokrat napovedali »konec sveta«… Zanimivo, še vedno se ta svet vrti naprej, torej napovedi niso bile natančne, so pa bile »bombastične« in to so novice, ki se  prodajajo, zato pa so ti portali najbolj priljubljeni. Moje mnenje je, da trenutna situacija prinaša tudi lepe priložnosti. Več o tem v nadaljevanju.

Življenje je sestavljeno iz vzponov in padcev. Verjetno ste v življenju že velikokrat padli. Vendar verjamem, da ste se tudi pobrali. Podobno je na finančnih trgih, kjer se večino časa vzpenjamo. Morda ravno zato ljudje velikokrat pozabijo, kako je, ko trgi pokleknejo, nakar nastane nepotrebna panika. Tisti, ki gledajo na situacijo s trezno glavo, se zavedajo, da bodo najverjetneje čez nekaj časa sedeli na višji veji kot pred zadnjim padcem. Potrpežljivost je mati modrosti, pravi znani rek. In to še kako velja, ko vlagate denar na finančne trge.

»Vlagajte, ko so drugi prestrašeni«, je nasvet Warrena Buffetta, ki mi ga verjetno ni treba podrobneje predstavljati. Pa so vlagatelji prestrašeni? Tako imenovani indeks strahu (VIX Index), ki meri negotovost vlagateljev na kapitalskem trgu, kaže na to, da so. Vzdušje vlagateljev vpliva na ceno delnic. Če so vlagatelji preveč prestrašeni, pomeni, da imamo cene delnic, ki so lahko (ni pa nujno) zanimive za nakup. In dejstvo je, da so vlagatelji preveč prestrašeni, ko so trgi v rdečih številkah in preveč optimistični, ko so številke obarvane v zeleno že dlje časa.


Če se vrnem k besedam, zapisanim na začetku članka, ki odvrnejo marsikoga, da bi trenutno vložil svoj denar na kapitalske trge. Vse te ne najbolj vzpodbudne napovedi so danes že vračunane v vrednosti borznih indeksov. Jasno je, da je navadno borza približno pol leta pred realnostjo v gospodarstvu. Na mestu je seveda vprašanje, če so ti izračuni natančni, saj se lahko zgodi tudi nepričakovano. Ni nemogoče, da bodo trgi še dodatno padli, ampak skoraj prepričan sem, da si bodo pogumneži, ki bodo v naslednjem obdobju prehajali postopoma na delniški trg, zagotovili dobro izhodišče, sploh če so njihovi finančni cilji oddaljeni vsaj 3 do 5 let.

Veliko vlagateljev, s katerimi sem v stiku, razmišlja o tem, da bi še malo počakali, da bodo potem, ko bodo vložili denar, ujeli dno. Tudi sam bi še malo počakal in igral loto čez nekaj časa, ko bodo izžrebane boljše številke...

Letos smo se znašli v medvedjem trendu. To je tisti trend, pri katerem tečaji padejo za več kot 20 % od najvišjih vrednosti . V povprečju indeksi v medvedjem trendu izgubijo 30 %. Trend v povprečju traja manj kot leto. Podatek, ki pa deluje precej bolj vzpodbudno, je, da v povprečju že v letu in pol po končanem lomastenju medveda, trgi pridobijo izgubljeno vrednost. Glede na to, da medved lomasti že nekaj mesecev in da so tečaji letos izgubili približno 20 %, bi to lahko bil nakupni signal. Ampak še enkrat poudarjam pomembnost postopnih prehodov na finančne trge. Svojim strankam svetujem, da v tem trenutku razdelimo vložek, ki so ga želeli vlagati na kapitalske trge, na 5 do 12 mesečnih obrokov, saj bi v primeru nadaljnjih padcev na trgih z naslednjimi nakupi kupovali na razprodaji, kar je zagotovo pozitivno. Če pa bi šel trg navzgor, bi se vrednost že vloženega denarja povečevala. Torej nekakšna »win-win« situacija. Vsekakor je v naslednjem obdobju pričakovati, da bodo trgi še nihali, zato so postopna vplačila nedvomno prava izbira.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja