Januar v znamenju »velike rotacije«

Komentar kapitalskih trgov za mesec januar s strani Krekove DZU

Članek slika

Začetek leta 2011 je bil v znamenju »velike rotacije«. Večina je pričakovala nadaljevanje trenda iz preteklega leta, kjer trgi v razvoju nadaljujejo visoko rast in Evropa ostaja pod pritiskom zaradi poglabljanja evropske dolžniške krize. Vendar so v januarju zmagovalci 2010 bili poraženci in poraženci bili zmagovalci. Močan vpliv na gibanje delniških trgov je imel evro, ki je pridobil nasproti vsem pomembnejšim valutam in tako zmanjšal donose za evropske vlagatelje.

Svetovni delniški indeks MSCI World Index je ostal skorajda nespremenjen, medtem, ko so razlike pod površjem velike. Po dolgem času so se prebudili delniški trgi zahodnega balkana, še posebej srbske in bosanske delnice za rastjo med 14 in 16 odstotki. Med razvitimi trgi je prednjačila Francija, ki je višje za 5,28 odstotkov.

Med poraženci pa najdemo indijske in brazilske delnice, s padcema v višini 15,08 % in 7,69 %. Slovenske delnice so edine začele leto 2011, kot so zaključile preteklo – s padcem v višini 1,73 odstotka.

Velika rotacija

Navada delniških trgov je, da delnice, ki so v preteklih 12 mesecih največ pridobile, v povprečju tudi naslednjih dvanajst mesecev pridobijo največ. Temu rečemo učinek momenta (momentum effect ). V raziskavi, ki so jo opravili na London Buissness School, kjer so na podlagi donosnosti angleških delnic od leta 1900 do danes, ugotovili, da bi strategija, kjer bi kupil »zmagovalce« (20 % najbolj donosnih delnic v preteklem letu) prinesla 10,3 odstotka več, kot strategija, kjer bi enako storil z nakupom poražencev (20% delnic z najnižjim donosom v preteklih 12 mesecih). Ta ugotovitev ni v skladu z do te krize splošno sprejeto hipotezo učinkovitega trga (Efficient market hypothesis), kjer pretekli donosi naj ne bi imeli vpliva na prihodnjo donosnost delnic.

V januarju pa je bila ta strategija izjemno nedonosna, saj so bili zmagovalci preteklega leta poraženci in poraženci zmagovalci. Najbolj je bilo to očitno pri evropskih delnicah, kjer so si bili analitiki enotni, da bo to še eno slabo leto za njih, predvsem zaradi nadaljevanja dolžniške krize. Evropa je bila najboljši trg v mesecu januarju. Podoben učinek je bil na ravni panog. Ali gre le za kratkotrajen efekt (v več kot 60% je tako), potem je bila to priložnost za pozicioniranje porfeljev, s poudarkom bolj cilkičnim panogam, kar je v skladju s okrevanjem svetovnega gospodarstva.

Pogled naprej

V preteklem mesecu smo napovedali, da bo to leto naklonjeno delnicam zaradi razlogov, kot so: okrevanje svetovnega gospodarstva, M&A, alokacija od obveznic v delnice, višji dobički podjetij in kvantitativno popuščanje. V januarju so vsi ti dejavniki pozitivno vplivali na delnice.

Rezultati podjetij za zadnjo četrtletje znova prihajajo nad pričakovanji. Kar 71 odstotkov podjetij iz ameriškega indeksa S&P 500 je preseglo pričakovanja analitikov. Rast dobičkov znaša kar 36,5 odstotkov v primerjavi z zadnjim četrtletjem 2009.

Tudi za preostalih 11 mesecev ostajamo optimisti, saj je zgodba bikovskega trenda pri delnicah v teku.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Delnice podcenjene v primerjavi z obveznicami

13.10.2010

A. Šoba