Intervju: "Smo najmočnejši neodvisni akter na slovenskem finančnem trgu"

Članek slika

Tokrat smo k sodelovanju pri pripravi vsebin povabili podjetje, ki v slovenskem prostoru predstavlja velikana na svojem področju. VZAJEMCI SKUPINA d.o.o., kot pravijo, je vodilna finančno svetovalna skupina na slovenskem trgu.

Z nami se je pogovarjala Kaja Kalaš, vodja marketinga in predstavnica za stike z javnostjo v podjetju VZAJEMCI SKUPINA d.o.o. Kaja je v svetu financ prisotna že 13 let, v svoji karieri pa je pridobila tudi vse potrebne licence, ki jih za delo v finančnem svetu v Sloveniji potrebuje.

Kdo so Vzajemci?

VZAJEMCI SKUPINA smo vodilna neodvisna finančna svetovalna ekipa z več kot 18-letno tradicijo. Leta 2001 smo začeli kot največji ponudnik spletnega pristopa k vzajemnim skladom, zaradi kompleksnosti finančnega sveta smo se odločili zbrati ekipo strokovnjakov, ki se ljudem posvetijo po principu Allfinance sistema. Danes nudimo rešitve s področja bančništva, zavarovanj, nepremičnin in investicij, s poudarkom na reguliranih investicijskih skladih in alternativnih naložbah.

Zakaj vam ljudje lahko zaupajo?

Pohvalimo se lahko s specializirano ekipo 15 izobraženih osebnih finančnih strokovnjakov, s skrbništvom in zadovoljstvom več kot 20.000 strank, ter več kot 100 mio evrov vloženih sredstev strank. Smo lastnik najstarejše in najbolj obiskane slovenske spletne strani, namenjene naložbam ter osebnim financam, www.vzajemci.com, ki je postala nepogrešljivo orodje slovenske vlagateljske javnosti. Naši strokovnjaki in svetovalci soustvarjajo vsebine o naložbah in financah za slovenske mainstream medije, zato smo danes prisotni v vseh pomembnejših finančnih časopisih in spletnih medijih in imamo posledično vpliven status v slovenski finančni industriji.

Na trgu so tudi drugi, ki nudijo podobne storitve kot vaše podjetje. Kaj vas loči od ostalih?

Pomembna prednost je neodvisnost, saj lahko le tako brez težav posamezniku poveš, katere so dobre in katere so slabe plati ponujenih rešitev ne glede na ponudnika. Naša ključna konkurenčna prednost pa je lasten naložbeni odbor, ki je sestavljen iz petih finančno podkovanih in dolgoletno izkušenih posameznikov. Ti na dnevni ravni analizirajo naložbe, iščejo priložnosti za vlagatelje ter za njih pripravljajo smernice. Od ustanovitve v letu 2014 se naložbeni odbor lahko pohvali z izjemnimi rezultati, saj je »njegov« portfelj ustvaril skoraj 15 % višjo donosnost od primerjalnega indeksa, ki ga naložbeni odbor uporablja kot eno od usmeritev pri analizi uspešnosti naložb. Izpostavila bi rada tudi to, da navkljub vsemu ne dajemo največ poudarka na donose, ampak na omejitev tveganja oz. zavarovanje naložbenega portfelja v kriznih časih.

Leto 2018 je bilo za vas zelo pomembno. Zakaj?

Poleg širokega sortimenta finančnih produktov drugih ponudnikov, ki jih ponujamo, smo ob koncu preteklega leta stopili še korak naprej. Po večletnem trudu, raziskavi trga in sledenju potreb vlagateljev je naša ekipa javnosti predstavila lastne produkte in storitve, ki jih na slovenskem trgu ni moč dobiti nikjer drugje, zadostijo pa tudi potrebam najzahtevnejših vlagateljev.

Nam lahko zaupate malo več?

Med drugim smo ustanovili upravljavca alternativnih investicijskih skladov. JonatanMars je »spin-off« podjetje Skupine VZAJEMCI in je posledica njene dolgoletne prisotnosti in vpliva na področju financ v zadnjih 18 letih. Specializirani smo predvsem na področju poslovnih nepremičnin in deležev v zasebnih podjetjih. Naša ekipa upravljavcev ter člani naložbenega odbora iščejo naložbe z velikim potencialom. Ogromno prednost predstavlja naša majhnost, saj priložnosti najdemo tudi pri podjetjih, kamor večji tuji »igralci« ne morejo vstopiti. Za primerjavo: na Ljubljanski borzi najdemo okoli 30 različnih podjetij, med tem ko primerljivih zasebnih podjetij samo v Sloveniji obstaja več kot 4.000. Obenem smo prisotni tudi na nepremičninskem trgu – pred kratkim smo pričeli z gradnjo dveh luksuznih vila blokov v Ljubljani, k sodelovanju pa smo povabili tudi naše partnerje. Seveda pa je to le delček celote v razvoju naše vizije.

Kaj vse torej lahko ponudite posamezniku?

Za vsakega je najpomembneje to, da dobi celovit pristop pri ureditvi osebnih financ. Pri načrtovanju finančne prihodnosti je ključno, da imamo urejene vse segmente našega premoženja. Pomembno je tudi, da se stranka zaveda ročnosti ciljev ter tveganja, ki ga je pripravljena sprejeti. Pri pripravi finančnega načrta za stranko smo torej pozorni na celoten spekter osebnih financ in prav zato lahko stranka na enem mestu dobi:
•    bančne produkte,
•    premoženjska zavarovanja,
•    osebna zavarovanja,
•    vzajemne sklade (in podsklade krovnih skladov),
•    alternativne investicijske sklade in druge oblike alternativnih naložb in
•    nepremičnine.

Kakšna je vaša vizija v prihodnje in kaj lahko vlagatelji še pričakujejo od vas?

Lansko leto smo naredili prvi korak med mnogimi, ki nas še čakajo. Ena najpomembnejših strategij našega podjetja je razvoj novih rešitev, produktov in storitev za vlagatelje ter naše poslovne partnerje. Z dosedanjim delom smo se v Sloveniji že uveljavili kot močan akter na finančnem trgu za stranke, ki v svojih portfeljih pogrešajo nekaj več. V prihodnosti pa verjamemo, da bomo z našimi storitvami in produktno ponudbo zadostili tako slovenskim kot tudi tujim zahtevnejšim vlagateljem.

Intervju je bil objavljen v junijski izdaji revije Start up Kapital. Prelistajte celotno revijo.

/media/uploads/article/2019/Start up KAPITAL junij 2019_web.pdf

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja