Industrija sončnih sistemov raste s 'svetlobno hitrostjo'

Sončna energija v ZDA prehitela vse druge vire energije

Članek slika

Vse kaže na to, da bo letošnje leto prelomno za proizvodnjo sončne energije.

V prvem četrtletju so v ZDA zagnali več novih sončnih elektrarn (predvsem sisteme sončnih fotovoltaičnih panelov), kot vseh drugih novih virov energije skupaj. Sončna energija tako postaja vse bolj široko dostopna.

Do konca meseca marca je skupna zmogljivost na novo postavljenih sončnih elektrarn v ZDA znašala 1.665 MW, kar predstavlja 64 odstotkov moči vseh novih elektrarn (ostalo so bile klasične termo, plinske in jedrske elektrarne), ki so začele delovati v prvem četrtletju letošnjega leta. Podatki se nanašajo na poročilo zveze SEIA (Solar Energy Industries Association) in podjetja GTM Research (hčerinsko raziskovalno podjetje, v lasti podjetja Greentech Media).

Nižji stroški dali zagon alternativnim virom energije

V poročilu navajajo, da je rast dobila zagon v letu 2015, v katerem so skupne nove kapacitete sončnih elektrarn prvič v zgodovini presegle zmogljivosti novih elektrarn na zemeljski plin.

V zadnjem četrtletju so se cene novih sončnih elektrarn znižale za 8,8 odstotka, cene stanovanjskih sistemov pa za 8,3 odstotka. Znižanja so bila posledica nadaljnjega zmanjševanja stroškov strojne opreme in cen dejanskih sončnih kolektorjev. Dodaten vpliv na cene pa je imelo tudi zmanjševanje t.i. mehkih stroškov, kot so namestitev sistemov, pridobivanje dovoljenj in cena delovne sile.

Do konca tega leta naj bi skupna zmogljivost novih sončnih elektrarn znašala 14,5 GW, kar je za 94 odstotkov več, kot v letu 2015 (7,5 GW).

"Industrija raste s svetlobno hitrostjo"

"V ZDA smo potrebovali 40 let, da smo postavili prvi milijon sončnih sistemov. Do številke dveh milijonov sistemov pa bomo predvidoma prišli v naslednjih dveh letih," je v poročilu izjavil začasni predsednik SEIA Tom Kimbis. "Industrija sončnih sistemov raste s svetlobno hitrostjo, kar je posledica nizkih cen in splošne priljubljenosti med ljudmi, ki jih zmeraj bolj skrbi za okolje, hkrati pa si želijo dostop do poceni in zanesljive električne energije," še dodaja.

Trenutno v ZDA obratujejo sončni sistemi s skupno močjo 27 GW, kar zadostuje za pokritje potreb 5,4 milijona povprečnih ameriških gospodinjstev.

V stanovanjskem segmentu so v zadnjih štirih zaporednih četrtletjih dodali vsakič po več kot pol (0,5) GW novih sistemov. Kljub nekaterim političnim oviram se je rast še zmeraj nadaljevala, čeprav veliko počasneje zaradi tipičnih sezonskih padcev v poznih zimskih mesecih.

Spodbude za trajnostni razvoj

Velika zasluga tako hitri rasti gre tudi ameriškemu zveznemu programu davčnih olajšav za nove naložbe (ITC – Investment Tax Credit), ki predvideva enkratno finančno pomoč z zmanjšanjem plačila davka na promet (ki bi ga morali plačati državi) v višini ene tretjine investicije. Davčna olajšava naj bi se iztekla v decembru 2016, vendar so jo podaljšali do konca leta 2020, kar je spodbudilo številne nove velike projekte, ki se bodo nadaljevali še v letu 2017.

Po predvidevanjih bodo velike sončne elektrarne tiste, po katerih bo največ povpraševanja in bodo predstavljale kar tri četrtine novih zmogljivosti.

V poročilu še navajajo, da so opazili rast tudi v segmentu manjših industrijskih sistemov – postavljenih v bližini ali na strehah industrijskih obratov, pisarniških kompleksov in manjših proizvodnih obratov.

Žane Ogrin je strokovni sodelavec na področju osebnega finančnega svetovanja Vzajemci skupine. Za več informacij o različnih možnostih alternativnih naložb ali naložb v alternativne vire energije nam pošljite email.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Naftna industrija bo potrebovala 10.000 milijard dolarjev veliko finančno injekcijo

20.10.2016

Ž. Ogrin