Indeksi na newyorških borzah uvodoma neenotno

Članek slika

Trgovanje na newyorških borzah se je danes začelo z neenotno smerjo indeksov. Med vlagatelji se širijo špekulacije, da bi ameriška centralna banka Federal Reserve (Fed) lahko že septembra dvignila ključno obrestno mero. Pozorni so še vedno tudi na pogajanja glede naslednje tranše pomoči Grčiji.

Indeks Dow Jones je uvodoma izgubil 0,03 odstotka, indeks S&P 500 je zdrsnil za 0,02 odstotka, vrednost indeksa Nasdaq pa se je zvišala za 0,13 odstotka.

Zadnji gospodarski kazalci kažejo, da ameriško gospodarstvo dobro okreva po hudi zimi. Ključna obrestna mera, po kateri si banke med seboj čez noč posojajo denar, pa je že šest let med 0 in 0,25 odstotka, zato vlagatelji menijo, da bo ameriška centralna banka kmalu posegla v obrestne mere.

Medtem pa je Grčija mednarodnim posojilodajalcem posredovala nov reformni načrt, ki ga že preučujejo posojilodajalci, potem ko prejšnji reformni načrt Grčije med njimi ni bil dobro sprejet.

Indeksi na evropskih borzah se znižujejo. Frankfurtski DAX je izgubil 0,85 odstotka, pariški CAC 40 0,24 odstotka, londonski FTSE 100 pa 0,16 odstotka.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja