IMF danes o odobritvi nove tranše posojila Grčiji

Članek slika

Odbor izvršnih direktorjev Mednarodnega denarnega sklada bo razpravljal o Grčiji. Dotaknili naj bi se tudi vprašanja odobritve nove tranše posojila tej državi, potem ko so finančni ministri območja evra odločili, da bo Grčija do 15. julija lahko črpala peti obrok posojila.

Celotna peta tranša posojila Grčiji v okviru lani dogovorjenega mehanizma finančne pomoči znaša 12 milijard evrov. Od tega so finančni ministri območja evra potrdili izplačilo 8,7 milijarde evrov, IMF pa naj bi zagotovil izplačilo preostalih 3,3 milijarde evrov.

Prva pomembnejša odločitev Christine Lagarde

Gre za prvo pomembnejšo odločitev sklada, odkar je v tem tednu njegovo vodenje kot generalna direktorica prevzela Christine Lagarde. Na čelu ene osrednjih mednarodnih finančnih ustanov je nasledila Dominiqua Strauss-Kahna, ki se je moral posloviti zaradi obtožb o spolnem napadu na sobarico.

Prva ženska na čelu IMF v zgodovini te institucije sicer poudarja, da zadolženost držav presega težave območja z evrom. Močno zadolžene so namreč tudi druge države, vključno z ZDA in Japonsko, in ta problem je potrebno ustrezno nasloviti, meni nova generalna direktorica sklada.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja